26ste editie Noorderzon trekt opnieuw 150.000 bezoekers

De 26ste editie van Noorderzon Performing Arts Festival in het Noorderplantsoen heeft 150.000 bezoekers getrokken.

Zondagavond 28 augustus eindigde Noorderzon met de traditionele NoorderZondag en een afsluitend concert van Rats on Rafts & De Kift.

Het festival werd elf dagen eerder, op donderdag 18 augustus, officieel geopend met lovende woorden van Mark Russell (directeur van Under The Radar Festival, New York).

Het festival had te maken met weer van tropisch hoogzomer via herfstachtig onstuimig naar zwoele nazomer.

Jaar van de visueel sterke verhalen

Het project 21, Memories of Growing Up van de Zwitserse kunstenaar Mats Staub, waaraan ook 8 Groningers hebben meegedaan werd afgesloten op de laatste speeldag.

Verhalen, en dan vooral visueel sterke verhalen, vormden de leidraad van de 26ste editie van het festival.

Kunstenaars gaven een eigen kijk op hun en onze wereld en maakten ons onderdeel van hun verleden, heden en toekomstbeeld.

Sommige makers brachten klassiekers als Tsjechov of Sophocles naar deze tijd, zoals het Ierse Dead Centre dat met het geweldig ontvangen Chekhov’s First Play de openingsvoorstelling van het festival verzorgde.

"Chekhov’s First Play" ,DeAD CeNtre © Pierre Borasci
“Chekhov’s First Play” ,DeAD CeNtre photo © Pierre  Borasci

Het Japanse Niwa Gekidan Penino kwam met een indrukwekkend draaiend decor naar Noorderzon, waarmee hun donkere sprookje Avidya – The Dark Inn tot leven kwam.

Niwa, Gekidan Penino  photo © Pierre Borasci
Niwa, Gekidan Penino
photo © Pierre Borasci

De Spaanse kunstenaar Roger Bernat liet met zijn interactieve project ‘We need to talk’ bezoekers die elkaar niet kenden samen romantische filmscènes nasynchroniseren.

Anderen reflecteerden op recente gebeurtenissen, zoals de overblijfselen van de Tsjernobyl-ramp (BERLIN) of de impact van de oorlog in Syrië (Omar Abusaada).

Een Europese choreograaf werkte met Vietnamese dansers (Kobalt Works), een Spaanse groep werkte met Groningse acteurs (El Conde de Torrefiel), een Portugese theatermaker vocht in een boksring met een dichter (Cláudia Dias) en een New Yorkse undergroundheldin (Penny Arcade) neemt het al haar hele leven (en dus ook op Noorderzon) op tegen stupiditeit in de wereld.

Kobalt Works © Karel Zwaneveld
Kobalt Works © Karel Zwaneveld

Noorderzon liet dit jaar jonge en ervaren stemmen horen van spannende theatermakers uit Japan, Cuba en De Verenigde Staten.

Regionaal talent en samenwerkingen

Theatermaker Sijas de Groot en kunstenaarscollectief WERC brachten in samenwerking met De Verhalen van Groningen, RHC Groninger Archieven, GAVA en Noorderzon de première van ‘Circus, Boden en Gas’ over de geschiedenis van het CiBoGa-terrein in de stad Groningen op een prachtige manier naar het festival.

Sijas de Groot & WERC © Niels Knelis Meijer
Sijas de Groot & WERC © Niels Knelis Meijer

Meer regionaal en nationaal talent was te vinden in de drukbezochte containers in het Noorderplantsoen, bij de wetenschappelijke lezingen tijdens de tweede editie van de NoorderZomerSchool, bij het literaire festival Literaturia en op de Speelweide bij Rotor, het programma speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar.

Jelle Buning presenteerde zijn indrukwekkende voorstelling ‘De Ideale Drenkeling’ en The Black Atlantic vierde de première van ‘Somnium’ op Noorderzon.

Muzikale ontdekkingen en ervaringen

Het muziekprogramma kende vele prachtige ontdekkingen en ervaringen. De Oekraïense Lubomyr Melnyk gaf als een van de meeste vernieuwende pianisten van onze tijd een overweldigend concert in de Lutherse Kerk.

De Australische DMA’s zorgden voor een aanstekelijk Britpop-geluid op Het Dok, het Belgische Warhaus verzorgde de soundtrack bij een zwoele zomeravond en Pat Thomas & The Kwashibu Area Band zorgden voor een heerlijk feestje.

Josef Salvat, Max Jury, Eefje de Visser en andere, meer regionale, helden trokken grote aantallen geïnteresseerde bezoekers.

Mystery Route

Bezoekers konden dit jaar voor het eerst een Mystery Route door het programma van Noorderzon te nemen. Het festival stelde een geheim programma samen en de bezoeker hoorde pas diezelfde dag welke voorstellingen uit het hoofdprogramma zij gingen bezoeken.

Er waren zowel lange Mystery Routes (drie voorstellingen) als korte Mystery Routes (twee voorstellingen) verkrijgbaar. Alle Mystery Routes waren uitverkocht.

Vrijwilligers

Bij Noorderzon zetten dit jaar meer dan 800 mensen zich vrijwillig bijna 40.000 uur in voor het festival. Noorderzon kan niet bestaan zonder de
inzet van al deze geweldige mensen, die het festival gezamelijk maken tot wat het is, meldt Noorderzon.

Noorderzon zag zich vorig jaar bekroond met De Wessel Gansfortprijs/Groninger Cultuurprijs, de Erepenning van de stad Groningen en de Europese EFFE-award voor trendsettende Europese festivals.

Met mooie beoordelingen voor de periode 2017-2020 van zowel het Fonds Podiumkunsten als gemeente en provincie Groningen op zak, gaat de organisatie vol vertrouwen op weg naar volgend jaar.

De 27e editie van Noorderzon vindt plaats van donderdag 17 tot en met zondag 27 augustus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen