Zomerse orgelconcerten in de Der Aa-kerk in Groningen

Foto: Rutger Prins

Van maandag 27 juni tot en met maandag 1 augustus organiseert organist Peter Westerbrink zes zomerse orgelconcerten op het beroemde Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk in Groningen. De concerten vinden plaats op maandagavonden.

Peter Westerbrink is sinds 1992 de organist van het beroemde Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk. Hij heeft door zijn interpretatie en kennis van de oude Noord-Europese orgelmuziek internationaal een naam weten op te bouwen als concertgever, docent en jurylid.

Peter Westerbrink heeft gasten uit binnen- en buitenland gevraagd deze zomer te spelen in de Der Aa-kerk.

Zomerse orgelconcerten

27 juni – Peter Westerbrink

Peter Westerbrink opent de zomerserie en speelt deze avond het programma Orgelcultuur van de Hanze: Matthias Weckman (1616-1674), met enkele topwerken van Weckman, zoals de grote variatiereeks over Es ist das Heil uns kommen her.

4 juli – Pieter van Dijk

Pieter van Dijk heeft een programma samengesteld dat beide kanten van het orgel laat horen. Het oude pijpwerk klinkt in werken van Johann Sebastian Bach. Het romantische orgel krijgt alle kans in werken van Johannes Brahms en Max Reger.
Het programma opent met Praeludium und Fuge in c van Felix Mendelssohn.

Pieter Van Dijk is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar.

11 juli – Jan Hage

Jan Hage is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek. Hij geeft veel concerten in binnen- en buitenland en hij maakt radio-, tv- en cd-opnames. Ook is hij begeleider van solisten en koren. Als solist trad hij op onder andere op met Slagwerkgroep Den Haag, het Asko Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Sinds 2011 is Jan Hage organist van de Dom in Utrecht.

18 juli – Jan Vermeire uit Belgie

Jan Vermeire uit Belgie experimenteert graag en zoekt naar vernieuwing in het orgelleven om het instrument van zijn stoffige imago af te helpen. Zo werkt hij regelmatig samen met de flamencomuzikanten Michel Gillain en Antonio Paz.

Met verteller Peter Van Bouwel brengt hij als de OrgelJan orgelsprookjes voor kinderen. Hij speelt vaak samen met andere klassieke muzikanten. In de Der Aa-kerk speelt hij deze avond Orpheus en zijn leerlingen – van Sweelinck tot Bach.

25 juli – Toon Hagen

Toon Hagen houdt zich al jaren bezig met het fameuze Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Deze avond laat Hagen zijn orgelversie horen, waarmee bij lovende kritieken oogstte.

Als cantor-organist is Toon Hagen verbonden aan de Grote of Sint-Michaëlskerk te Zwolle.

1 augustus – Peter Westerbrink

De zomerserie wordt 1 augustus afgesloten door Peter Westerbrink. Hij laat zijn licht schijnen op orgelwerken van Max Reger.

Centraal staat de grote Passacaglia und Fuge in f. Regers uitspraak ‘Bach ist Anfang und Ende aller Musik’ doet vermoeden welke componist aan het begin en eind van dit concert geprogrammeerd staat.

De concerten beginnen om 20.00 uur.

Entree: € 10,-, kaartverkoop aan de deur.

Locatie:

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen mail 21 juni

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen