Een terugblik op vier dagen DelfSail

Zondag was de laatste dag van de zevende editie van DelfSail. Het weer zat niet mee de afgelopen dagen, maar daar was weinig van te merken. Veel bezoekers kwamen af op het nautische evenement, dat na acht jaar weer plaatsvond in Delfzijl.

Ook deze dag genoten mensen nog van de festiviteiten in het centrum en in de haven van Delfzijl. Op het Poolse tallship Dar Mlodziezy was zondagochtend de zegening door pastor Sven Standhardt, waarbij alle schepen een behouden thuisvaart gewenst werden. Het hoogtepunt deze dag was de Sail Out. De schepen verlieten de haven en kozen het ruime sop, waaronder de driemaster Dar Mlodziezy.

Eén voor één vertrokken de schepen. Van de El Galeon, de Nao Victoria, de Eendracht, de Etoile tot de Dar Mlodziezy.

De in Delfzijl geboren Pieter van der Zweep zorgde ondanks de regenbuien voor een mooi optreden, waarbij het publiek lekker meedanste en zong. Vervolgens zorgde de band Ancora, bekend om zijn zeemansliederen en shanty’s, voor een passend afscheid terwijl de eerste schepen de haven van Delfzijl uitvoeren. Daarna trad Jeroen van der Boom op.

Directeur Jeannette Blijdorp-Jonker neemt na 35 jaar afscheid na deze editie en ontving de zilveren Erepenning van de gemeente Eemsdelta voor haar jarenlange inzet voor DelfSail.

In de afgelopen dagen kwamen veel bezoekers af op de festiviteiten met maritieme markten, het bezichtigen van de Tall Ships en Varend Erfgoed, straattheater, shantykoren, muziek van Hollandse Bodem en drie dagen een vuurwerkshow. De slotdag van DelfSail trok veel bezoekers.

“De organisatie van DelfSail 2024 kijkt terug op een bruisende zevende editie van het grootste maritieme evenement van het Noorden”. “Vier dagen lang was de haven van Delfzijl gevuld met tall ships en andere bezienswaardige schepen zoals het Varend Erfgoed en de Hollands Zeilvloot, waar 318.000 bezoekers op af kwamen”, aldus de organisatie.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen