Vernieuw(en)de 32e editie Noorderzon festival start donderdagmiddag

Noorderzon 2022 - Antoine Defoort.
Noorderzon 2022 - Antoine Defoort.
Foto: © Matthieu Edet

Met een nieuwe indeling, nieuwe Spiegeltenten en een verplaatst openlucht muziekpodium begint om 13.00 uur donderdagmiddag de 32e editie van het Noorderzon Festival of Performing Arts & Society.

De elfdaagse ontdekkingstocht langs een internationaal, nationaal en lokaal programma is tot en met zondag 28 augustus te bezoeken in het Noorderplantsoen en verschillende locaties in de binnenstad van Groningen.

Indeling Noorderplantsoen

De opbouw in het Noorderplantsoen startte vorige week maandag. In tegenstelling tot vorig jaar kan er dit jaar weer een volledige Noorderzon plaatsvinden zonder restricties. De organisatie heeft een aantal veranderingen en verbeteringen doorgevoerd, dit zijn de belangrijkste. In het noordelijk gedeelte van het festivalterrein staan spiegeltent Pollux, openlucht muziekpodium Apollo, terrassen Paradijsvogel en De Raaf en Podium De Raaf. In het zuidelijk gedeelte is een terrein speciaal voor kinderen: De Kleine Beer, speellocaties De Vliegende Vis en Kameleon, muziekpodium Callisto en spiegeltent Castor. Noorderzon heeft afscheid genomen van locaties Romeo Tent, Dok en de containers langs de Leliesingel. Het Dok is verplaatst naar het veld bij de muziekkoepel en heet nu Apollo, de containerprogrammering is samengekomen in de podia Vliegende Vis en Kameleon en op de plek van de Romeo Tent staat spiegeltent Castor.

Hoofdprogramma

Het hoofdprogramma bestaat uit onder andere compromisloze dans uit Brazilië van Bruno Beltrão, een slimme Franse voorstelling vol humor van Antoine Defoort, een grootse acrobatische fantasie van Compagnie MPTA, een meeslepende duik in de wereld van geluid door Sam Green en de winnaars van de ‘Nobelprijs voor theater’, de International Ibsen Award: Back to Back Theatre. Het internationale hoofdprogramma van Noorderzon zit vol vernieuwend werk van over de hele wereld, dat vaak voor het eerst te zien is in Nederland.

&Society-programma

Het &Society-programma zit vol uiteenlopende onderwerpen. In de reeks Denken door kunst in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen wordt uitgezocht hoe we kijken door en vanuit kunst naar actuele maatschappelijke thema’s. Schuif aan bij de interactieve, real life therapiesessie van podcast De Shitshow en te weten komen wat muziek doet met je brein van neuromusicoloog Artur C. Jaschke staan ook op het programma.

Voorheen Literaturia

Voorheen Literaturia laat de schone letteren op een veelzijdige manier zien. “Ga mee op ontdekkingstocht naar de Noordpool met schrijver Adwin de Kluyver en duik in de wereld van The Beatles met Constant Meijers. Neem een exclusief kijkje in de keuken bij twee van de belangrijkste vrouwelijke stripmakers van dit moment: Aimée de Jongh en Marloes Dekkers”.

Muziek

Donny Benét, The Weather Station, Prins S. en de Geit en meer: Apollo, het grootste openluchtpodium van Noorderzon (bij de Muziekkoepel), biedt elke avond een gratis toegankelijk concert. Daarnaast is er nog veel meer muziek op het festival: op Callisto en Podium de Raaf presenteert Noorderzon meerdere vrij toegankelijke concerten per dag.

Lokaal programma & korte voorstellingen

Van alfamannen bij het NNT tot aan vrouwelijke verzetsstrijders met Margje Wittermans, met een ezeltje naar Parijs met Tjerk Ridder tot aan het einde van de zon met Joost Oomen. Een uitgebreid lokaal programma en verschillende korte voorstellingen zijn van de partij op Noorderzon 2022. Een groot gedeelte vindt plaats in de nieuwe locaties De Vliegende Vis en Kameleon. Kaartverkoop is op locatie.

Kinderprogramma

Speciaal voor de jongste bezoekers van 4 tot 12 jaar oud van het festival is er De Kleine Beer, een mini-festival in het Noorderplantsoen. Met ontzettend veel voorstellingen, doe-dingen en speelplezier. De kaart- en muntverkoop is op locatie.

Kaartverkoop

Kaarten zijn tot vlak voor aanvang van de voorstelling online verkrijgbaar via noorderzon.nl. Tijdens het festival zijn kaarten voor het programma ook verkrijgbaar in De Winkel in het Noorderplantsoen. Kaarten voor kinderprogramma in De Kleine Beer en korte voorstellingen en performances in Kameleon en De Vliegende Vis zijn alleen op de dag zelf te koop aan de deur van de locatie. Daarnaast is er een uitgebreid gratis te bezoeken programma, waarvoor geen ticket nodig is.

Nieuw: themakorting

Noorderzon licht dit jaar drie thema’s uit in het programma: Na de stilte, De tijd van je leven en Wortels & wegen. Voor alle voorstellingen die onder een thema vallen is er de themakorting. Kiest de bezoeker voor drie of meer voorstellingen, lezingen of concerten binnen een thema, dan ontvangt de bezoeker bij het online kaarten bestellen automatisch een korting van 10 procent op de bestelling.

Kijk voor meer informatie en kaarten op noorderzon.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen