TechTalks050 over de geologische uitdagingen tijdens aanpak zuidelijke ringweg

Foto: via Forum Groningen

De geologische uitdagingen tijdens de aanpak van de zuidelijke ringweg staan dinsdag 1 juni centraal tijdens TechTalks050.

TechTalks050 presenteert een avond over de aanpak van de zuidelijke ringweg. De avond is te volgen via een gratis een livestream vanuit Forum Groningen.

De ringweg, die deels door de Hondsrug loopt, is geologisch gezien een oud en ingewikkeld gebied. Erik Meijles (RUG) en Jeroen Reessink (Aanpak Ring Zuid) staan stil bij de uitdagingen die dat oplevert.

Een deel van de zuidelijke ringweg rond Groningen wordt verdiept aangelegd. Dit deel gaat dwars door de Hondsrug, die ontstaan is in de voorlaatste ijstijd. Daardoor is het geologisch gezien een oud en ingewikkeld gebied, met verschillende grondsoorten – van zwerfkeien tot zandbanken en kleilagen. Het grootste deel zie je echter niet aan het grondoppervlak.

Erik Meijles is onderzoeker bij de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en expert van de ondiepe ondergrond. Hij vertelt en laat zien wat de mogelijkheden zijn van geologische informatietechnologie. Jeroen Reessink is als clustermanager bij Aanpak Ring Zuid nauw betrokken bij de aanleg van de verdiepte ligging. Hij vertelt over de technologieën die worden gebruikt voor een veilige en beheerste realisatie van deze 1,2 km lange constructie dwars door de Stad en de Hondsrug. Graaf je in de grond, dan graaf je in de tijd. Een tijdreis beginnend bij de glaciale afzettingen uit de ijstijd via Bommen Berend naar het nu: grootschalige bouwactiviteiten en continue monitoring van grond en omgeving.

De avond is te volgen vanaf 20.00 uur via een gratis een livestream.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen