Keti Koti in Groningen

30 jun 2022, 16:25 Er op uit & Evenementen
keti koti geknipt
via gemeente Groningen
Groningen viert vrijdag 1 juli met Keti Koti de afschaffing van de slavernij. Op allerlei locaties in de stad worden bijzondere activiteiten georganiseerd in het kader van het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking daarvan op het heden.
Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. De afschaffing van de slavernij wordt jaarlijks gevierd met Keti Koti: een feestdag op 1 juli. Keti Koti stamt uit het Sranantongo (Surinaams) en betekent “ketenen gebroken”.
Met de viering van Keti Koti willen de samenwerkende partners van Bitterzoet Erfgoed mensen kennis laten maken met het slavernijverleden van Groningen. Ook wordt verteld hoe het verhaal van toen nog sporen heeft in het heden.

Programma

De activiteiten bestaan uit muziek, spoken word, films, lezingen, tentoonstellingen en een culinaire markt.
Bij het Keti Koti festival in de Akerk staan wereldmuziek, kleuren en geuren centraal. Overdag is een International Foodmarket te bezoeken en 's avonds kan gedanst worden. Ook is een informatiestand aanwezig.
In Museum aan de A worden vrijheid, gelijkheid en verbondenheid gevierd met muziek, talks, poëzie, dans, spoken word, kinderkunst en heri heri. De Akerk en het museum worden om 18.00 uur en 20.00 uur aan elkaar verbonden door een bijzondere Drakendans van Earl Blijd.
Forum Groningen organiseert van 12.00 uur vrijdagmiddag tot twaalf uur 's nachts een Keti Koti x Bitterzoet Erfgoed Filmmarathon. Bezoekers kunnen gratis naar documentaires en films die allemaal iets te maken hebben met het slavernijverleden.
In het Universiteitsmuseum openen drie tentoonstellingen omtrent slavernij en het koloniale verleden van Nederland. De opening wordt gevierd met een Keti Koti programma met spoken word en muziek.
Verder zijn alle Bitterzoet Erfgoed-tentoonstellingen in de stad gratis te bezoeken in de Akerk, het GRID Grafisch Museum, Groninger Museum, Museum aan de A en in het Universiteitsmuseum.
In de entreehal van SPOT/De Oosterpoort wordt de afschaffing van de slavernij gevierd met spoken word, theater, muziek en dans.
Keti Koti Groningen is grotendeels gratis te bezoeken. Voor de programma's in Forum Groningen, SPOT/De Oosterpoort, Le Petit Théâtre en het avondprogramma in de Akerk moet gereserveerd worden.
Keti Koti is onderdeel van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed, waarbij een groot aantal musea, erfgoedinstellingen en culturele en educatieve organisaties uit stad en provincie Groningen aandacht besteedt aan het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking hiervan op het heden.
Het complete programma van Bitterzoet Erfgoed loopt tot 12 september. Kijk voor het activiteitenoverzicht van keti koti en overige activiteiten op bitterzoeterfgoed.nl .