UMCG: Positief effect diabetesmedicatie op nierfunctie direct toepasbaar in klinische praktijk

Foto: Publiek Domein

Bepaalde glucoseremmers die aan diabetes type 2-patienten worden voorgeschreven, zorgen er voor dat de achteruitgang van de nierfunctie spectaculair wordt vertraagd. Dat blijkt uit een grote internationale studie onder leiding van hoogleraar klinische farmacologie Hiddo Lambers Heerspink van het UMCG.

Deze medicatie blijkt direct toepasbaar te zijn in de dagelijkse praktijk. Heerspink publiceert over de uitkomsten van zijn onderzoek in het gezaghebbende Lancet Diabetes Endocrinology.

SGLT-2 remmers

SGLT-2 remmers worden voorgeschreven aan patiënten met diabetes type 2. In de nabije toekomst kunnen deze ook voorgeschreven worden aan diabetes type 2-patienten met verminderde nierfunctie. Zij worden voorgeschreven als patiënten niet op een andere manier hun bloedsuikers omlaag krijgen.

Het doel van deze studie was om te bezien of de medicatie inderdaad leidt tot vertraging van de achteruitgang van de nierfunctie. Lambers Heerspink maakte hierbij gebruik van de gegevens van meer dan 65.000 patiënten en werkte hierbij samen met onderzoekers uit Japan, Taiwan, Israël, Italië en Groot-Brittannië.

Volgens Lambers Heerspink zijn de resultaten van dit onderzoek direct toepasbaar in de klinische praktijk. ‘Deze medicatie is geregistreerd en het is nu aan de artsen om deze voor te schrijven voor hun patiënten. De effectiviteit en veiligheid is aangetoond in enkele zorgvuldig uitgevoerde klinische studies en blijkt nu dus ook in de klinische praktijk direct toepasbaar. De internationale richtlijnen worden daarom op dit moment ook aangepast en daarin wordt het gebruik van deze medicatie aangeraden. Ook de Amerikaanse en Europese nierverenigingen raden deze middelen aan.’

In Nederland hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen diabetes en maandelijks komen daar 1200 nieuwe patiënten bij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen