Locatie nieuwe muziekcentrum, cultuurnota en fietsplannen in Groningse gemeenteraad

Warenmarkt verplaatst vanwege de kermis.
Warenmarkt verplaatst vanwege de kermis.
Foto: Archief De Redactie

De nieuwe locatie van de nieuwe Oosterpoort, concept kadernota ‘Kunst en Cultuur voor iedereen’ en de nieuwste fietsplannen van het college van burgemeester en wethouders (B&W) zijn enkele onderwerpen waarover de raadsleden vandaag, woensdag 18 september debatteren in twee raadcommissievergaderingen.

Over de concept kadernota ‘Kunst en Cultuur voor iedereen’, waarin de kunst- en cultuurplannen van het college staan tot en met 2028, kunnen de fracties vertellen wat ze ervan vinden. Het accent hierin wordt gelegd op het bereiken van iedereen met kunst en cultuur, met oog voor nieuw publiek en kunst en cultuur in wijken en dorpen. “We willen dat iedereen aan kunst en cultuur kan doen omdat dit je leven verrijkt”, aldus het college. Eén van de plannen is het verlenen van subsidie voor acht jaar voor een aantal instellingen.

De Oosterpoort

Ook wordt gedebatteerd over het nieuwe muziekcentrum ter vervanging van de bestaande huisvesting van De Oosterpoort. De gemeente onderzoekt nu vier locaties voor de huisvesting. Het college wil onder meer om kosten te besparen de zoektocht naar een goede locatie beperken tot twee: stationsgebied Zuid en de Vrydemalaan. Het stationsgebied Noord en de Trompsingel zijn volgens B&W “minder kansrijk” dan de andere twee locaties.

De overige onderwerpen zijn de financiering van de herhuisvesting van de Brinkschool en de uitbreiding van de Peter Petersenschool (beide in Haren) en de tijdelijke financiering van de pleegzorg van jonge vluchtelingen (specifiek ex-alleenstaande minderjarige vluchtelingen AMV’s).

Fietsen

In een extra vergadering van de raadscommissie Beheer en Verkeer woensdagavond is het centrale thema verkeer. Onder meer het ‘Uitvoeringsplan Fiets 2019-2022’ met fietsplannen waarvoor B&W de gemeenteraad om geld vragen staat op de agenda. Het gaat onder andere om verbetering van de fietsbewegwijzering in de gemeente, een fietsbrug over de Borgsloot bij Meerstad, de aanleg van een fietspad langs de Ruskenveenseplas in Hoogkerk en de inrichting van een ‘fietsstraat’ in het noordelijke deel van de Helperzoom.

Voormalige V&D

Ook het plan voor een fietsenstalling in de kelder van de voormalige V&D op de Grote Markt, waarin 1500 fietsen kunnen staat op de agenda. “De locatie is gunstig en dichtbij populaire bestemmingen”, aldus B&W. Er zijn in de binnenstad zo’n 6000 extra fietsenstallingen nodig om de vraag naar fietsparkeren op te kunnen vangen. Het college vraagt de raad om twee ton om het plan voor een fietsenkelder in de oude V&D verder te ontwikkelen. De planning is dat de fietsenstalling na de zomer van 2020 open gaat.

Fietsparkeerplekken voor autoparkeerplekken

Ook praat de commissie over het idee om parkeerplaatsen voor auto’s in de Haddingestraat en Pelsterstraat op te heffen om daar fietsen te kunnen parkeren. De raad had met een motie het college opdracht gegeven dit idee uit te werken. Het college wil nu vier autoparkeerplekken omzetten. Dat biedt plaats aan ongeveer 95 fietsparkeerplekken. De verwachting is niet dat deze plekken zullen worden gebruikt door de beoogde doelgroep van de motie, de bezoekers van de binnenstad, maar wel door bewoners en werknemers. Daardoor verbetert volgens het college de toegankelijkheid van beide straten wel.

Het laatste agendapunt is het jaarverslag van het parkeerbedrijf van de gemeente. Het parkeerbedrijf had in 2018 een goed jaar met een positief resultaat van 3,65 miljoen euro. Dat is 1,6 miljoen euro meer dan begroot. Omdat het parkeerbedrijf een ‘gesloten boekhouding’ heeft, wordt het resultaat toegevoegd aan de reserves van het parkeerbedrijf waarmee verliezen en risico’s in de toekomst kunnen worden opgevangen.

De twee vergaderingen van commissies, die van Onderwijs en Welzijn om 16.30 uur en een extra vergadering van Beheer en Verkeer om 20.00 uur zijn in de oude raadzaal van het stadhuis op de Grote Markt in Groningen. De vergaderingen zijn ook live te volgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen