Festival van de Geest 2017

Foto: De Redactie

Festival van de Geest vindt dit jaar plaats vanaf donderdag 7 september in en rondom de Nieuwe Kerk plaats. Het thema is ‘Spelen met (de) Ruimte’.

Dit thema is van toepassing op het gebouw, de wijk en de wijdere omgeving van de stad, maar ook op de ruimte die mensen elkaar bieden. Naast buurtbewoners doen onder andere kunsthistorici, architecten, dansers, kunstenaars, zangkoren en fotografen mee.

Programma

Donderdag 7 september wordt het festival geopend met een lezing van kunsthistorica Saskia van Lier over hoe er wordt omgegaan met ruimte in de schilderkunst uit de Middeleeuwen en Renaissance en in de Nieuwe Kerk, die 350 jaar oud is. Ook hiphopdansers van Urban House Groningen leggen al dansend de verbinding tussen de publieke ruimte en de kerkruimte, begeleid door viool, sax en kerkorgel. Een van de dansers is Mohamed Yusuf Boss, winnaar van de Gouden C, de prijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De avond wordt omlijst door muziek van Prins Claus Conservatorium-studenten.

Vrijdagavond 8 september zijn er korte presentaties door verschillende architecten die hun visie neerzetten over spelen met ruimte in de stad en wat dat betekent voor de leefomgeving. Daartussendoor danst de groep “Urban Dance” en speelt op zijn eigen manier met de ruimte in de kerk. Deze avond worden ook de winnaars bekend gemaakt van de fotowedstrijd, die in het kader van het festival is uitgeschreven. De tentoonstelling van het ingezonden werk is gedurende het hele festival te zien in de Nieuwe Kerk.

Tijdens de Open monumentendag, zaterdag 9 september is de kerk geopend voor publiek en kan men de toren beklimmen. Buiten op het grasveld is een kunst- en cultuurmarkt. Binnen zijn verschillende muziekoptredens. De zaterdag wordt afgesloten met de buurtmaaltijd. Het hele festival wordt Martinus bier geschonken.

Zondagmiddag 10 september organiseert Festival van de Geest een wandeling door de wijk Hortus-Ebbinge. De wandeling staat in verbinding met de foto-expositie. Dit loopt over in het korenspektakel in de kerk plus afsluitende borrel.

Festival van de Geest vindt plaats van donderdagavond 7 september tot en met zondagmiddag 10 september 2017 rondom de Nieuwe Kerk in Groningen. Het festival is gratis toegankelijk. Opgeven voor de buurtmaaltijd is noodzakelijk. Voor het eten en de wandeling wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Voor meer informatie: www.nieuwekerk.org of www.hortusebbinge.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen