UMCG dottert met robotarm

Foto: De Redactie

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kunnen patiënten nu worden gedotterd met een robotarm. Dat maakte het UMCG vrijdag bekend.

“Dat is goed voor de patiënt, want het dotteren gebeurt zo nog nauwkeuriger en veiliger”, aldus het UMCG. Ook voor de cardioloog is het beter, want die krijgt veel minder röntgenstraling. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze robotarm inzet bij dotterbehandelingen.

Nóg nauwkeuriger

Dotteren is het openen of verwijden van een vernauwing van een van de bloedvaten van het hart. Dat kan heel acuut nodig zijn, bijvoorbeeld bij een hartaanval, maar ook als de kransslagaders (de bloedvaten rond het hart) al veel langer langzaam aan het vernauwen zijn.

Om een bloedvat te openen of verwijden, plaatst de interventiecardioloog er een stent in. Dat is een kort hol buisje van een paar millimeter dat gemaakt lijkt te zijn van een soort mini-kippengaas. Tijdens het dotteren brengt de cardioloog de stent in op de plek van de vernauwing zodat het bloedvat weer open is en het bloed ongehinderd kan stromen. “Het is een soort steunkous in je bloedvat”, aldus Dickinson.

Met de robot kan de stent tot op éénderde millimeter nauwkeurig geplaatst worden. Zeker als de vernauwing in een bocht of bij een splitsing van het bloedvat zit, is iedere fractie van een millimeter relevant.

De robotarm wordt bediend met met drie joysticks. Voorlopig komen spoedbehandelingen nog niet in aanmerking voor dotteren met de robot, omdat het zeker tien minuten duurt om de robot klaar te maken voor gebruik.

De verwachting is dat in toekomst steeds meer patiënten voor behandeling met robotarm in aanmerking komen. De cardiologen verwachten komend voorjaar 100 patiënten met deze nieuwe techniek te hebben behandeld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen