UMCG neemt echosimulator in gebruik

Echosimulator.
Foto: Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een echosimulator in gebruik genomen. Echoscopisten, verloskundigen en artsen kunnen deze gebruiken in hun opleiding en om te oefenen in hun praktijksituatie.

Het gebruik van deze echosimulator kan leiden tot een andere en betere manier van het leren uitvoeren van echoscopisch onderzoek bij zwangere vrouwen en het herkennen van mogelijke afwijkingen bij de foetus.

De echo-simulator bevat diverse modules, waarin diverse competenties zijn te testen. Hierbij gaat het zowel om eenvoudige echoscopisch onderzoek als het leren meten van een foetus tot het vaststellen van uitgebreide diagnostiek naar aangeboren afwijkingen. De echosimulator is zodanig ontworpen, dat je tijdens de modules ziet wat je doet op de buik van de zwangere vrouw en tegelijkertijd de ligging van de baby ziet. Iedere module eindigt met een test. Er zijn altijd nieuwe modules in te bouwen.

De echo-simulator bevat een bibliotheek-functie met een bestand waarin anoniem en met toestemming van de betrokken zwangere vrouwen, echobeelden zijn opgeslagen. Deze beelden zijn ook afkomstig uit andere ziekenhuizen en uit het buitenland. Hierdoor kunnen ook ervaren echoscopisten of gespecialiseerde verloskundigen op een goede manier hun competenties blijven uitbreiden in het vervaardigen van echoscopisch onderzoek.

13-weken echo

Ook de 20-weken echo is op de echosimulator te oefenen. Het UMCG heeft deze ook aangeschaft met het oog op de 13-weken echo die vanaf 1 januari 2021 in Nederland wordt ingevoerd. Op dit moment worden er in Noord-Nederland ieder jaar ongeveer 21.000 20-weken echo’s uitgevoerd. Na de invoering van de 13-weken echo zal het aantal echo’s sterk toenemen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden