Nieuwe campagne ‘Aarzel-niet’: groeiende kloof tussen rokers en niet-rokers verminderen

Foto: Publiek Domein

Het regionale netwerk Rookvrij Opgroeien in Groningen start een campagne ‘Aarzel-niet.nl’ met als doel om de groeiende kloof tussen niet-rokers en rokers te verminderen. In de campagne ‘Aarzelniet.nl’ worden zowel rokers als niet-rokers aan het woord gelaten.

Het idee hierachter is dat beide doelgroepen meer begrip voor elkaar krijgen, wat de basis vormt voor een dialoog. Hiermee wordt een andere aanpak gekozen dan in de traditionele anti-rook campagnes waar alleen de negatieve gevolgen van het roken worden belicht of waarin wordt gestimuleerd om te stoppen met roken.

Aanleiding

Volgens de initiatiefnemers lijkt er een kloof te ontstaan tussen rokers en niet-rokers, waarbij rokers zich toenemend een ‘paria’ voelen. Ze zien anti-rookmaatregelen geregeld als betutteling en als ongewenste bemoeizucht. Niet-rokers hebben last van het rookgedrag, vooral in de buurt van hun kinderen.

Zowel rokers als niet-rokers, vinden het lastig om hierover met een ander in gesprek te gaan, blijkt uit een peiling. De dialoog is volgens Rookvrij Groningen dé oplossing om samen kinderen te beschermen tegen het roken.

Verslavingsarts Robert van de Graaf van Verslavingszorg Noord Nederland is nauw betrokken bij de campagne. Hij onderstreept het feit dat elkaars beweegredenen begrijpen de basis is voor een gesprek dat ergens toe leidt.

Robert van de Graaf: “Ik ondersteun deze campagne volledig. Juist door niet met het corrigerende vingertje te wijzen maar met elkaar het gesprek aan te gaan, hoop ik dat er meer begrip voor elkaar komt. We hebben met elkaar een gemeenschappelijk doel, namelijk dat jonge kinderen niet gaan roken. Dit lukt alleen als we hierin samenwerken en dat kan alleen vanuit respect en begrip voor elkaar, vanuit dialoog.”

Over de campagne

In de campagne ‘Aarzelniet.nl’ wordt de focus gelegd op wederzijds begrip en het gemeenschappelijke doel, namelijk dat je je omgeving en zeker kinderen niet wilt laten (mee)roken. Zowel de rokers als de niet-rokers zijn hiermee gebaat. De campagne wil hiermee een brug slaan tussen rokers en niet-rokers.

Kijk voor meer informatie: Aarzelniet.nl 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden