100% Groningen springt in de bres voor zorgaanbieders

Marjet Wolthuis.
Marjet Wolthuis.
Foto: 100% Groningen

100% Groningen springt in de bres voor zorgaanbieders. De fractie vindt het onaanvaardbaar dat cliënten, medewerkers en leidinggevenden van kleinere organisaties afhankelijk worden van de grote spelers.

Het GON (Gebieds Ondersteunend Netwerk) biedt 3.000 inwoners van de gemeente Groningen individuele ondersteuning, dagbesteding, kortdurend verblijf en sociale activering. Het GON startte in januari 2019 met 120 zorgaanbieders van genoemde zorg. Het GON zou de kosten die de WIJ-teams maken beheersbaar maken door die samen te brengen in een constructie van drie GON-hoofdaanbieders en een aantal onderaannemers.

‘Uit een voortgangsbericht van het GON die verstuurd is aan diverse onderaannemers blijkt dat de zorgaanbieders vóór 1 oktober bericht zouden krijgen van hun hoofdaanbieder of zij weer een contractverlenging zouden krijgen voor een jaar, of dat de relatie eindigt’, aldus de fractie.

Veel ondernemers willen met goede intenties de beste zorg voor hun cliënten blijven bieden, maar worden volgens de fractie door de GON-constructie straks benadeeld en buitenspel gezet.

Door de huidige ontwikkelingen wordt het voor het voor (kleine) zorgaanbieders onmogelijk om te overleven en dat vindt 100% Groningen onaanvaardbaar.

“Ik heb al van diverse zorgaanbieders gehoord te willen gaan stoppen omdat de nieuwe werkwijze voor veel minder werkplezier en voor stress zorgt,” aldus fractievoorzitter Marjet Woldhuis. “Zorgaanbieders moeten opnieuw met 10% minder budget hetzelfde werk gaan doen”.

De eerste onderaannemer, zorgboerderij Kardinge, sluit haar deuren al. De Mikkelhorst heeft ook al aangegeven moeilijk te kunnen overleven en de vrees is dat er nog veel meer zullen volgen.

100% Groningen heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen