UMCG ontvangt 4,5 miljoen euro voor kankeronderzoek van KWF

Foto: De Redactie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ontvangt ruim 4,5 miljoen euro van KWF Kankerbestrijding voor 9 nieuwe onderzoeksprojecten van start gaan. De variatie in deze onderzoeken is groot: van hersentumoren tot darmkanker en van immunotherapie tot kwaliteit van leven.

KWF kent in totaal 25,5 miljoen euro toe aan 50 nieuwe onderzoeken. KWF-directeur Fred Falkenburg heeft hoge verwachtingen van de nieuwe onderzoeksprojecten: “KWF wil dat meer vormen van kanker beter behandelbaar worden. Maar voor patiënten is de kwaliteit van leven ook erg belangrijk. De toegekende onderzoeken hebben de potentie om zowel de behandelingen als levenskwaliteit te verbeteren. Dat is mogelijk dankzij onze donateurs.”

Een voorbeeld van een gefinancierd project is van Dr. Peter van Luijk. Hij onderzoekt of bestaande medicijnen kunnen helpen om bijwerkingen van bestraling te behandelen of zelfs te voorkomen. KWF kent ruim 5,8 ton toe aan zijn onderzoeksproject.

Het onderzoek van Dr. Daan Brandenbarg ontvangt bijna 5,5 ton. Hij onderzoekt of het mogelijk is om de lichamelijke activiteit van patiënten tijdens hun dagelijkse bezigheden te bevorderen. Met het toegekende bedrag van KWF kan hij zijn methode implementeren via huisartsenpraktijken in het noorden van Nederland.

Zorgvuldig beoordelingsproces

Elk projectvoorstel dat KWF ontvangt doorloopt een zorgvuldig beoordelingsproces. Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de patiënt en maatschappij. Zij beoordelen de onderzoeksvoorstellen vanuit patiëntperspectief.

'

Reacties

article
847665
UMCG ontvangt 4,5 miljoen euro voor kankeronderzoek van KWF
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ontvangt ruim 4,5 miljoen euro van KWF Kankerbestrijding voor
https://groningen.nieuws.nl/zorgenwelzijn/847665/umcg-ontvangt-45-miljoen-euro-voor-kankeronderzoek-van-kwf/
2019-07-03T16:35:54+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2018/06/06222200/UMCG-BORD.jpg
Zorg