Minder Groningers doen SOA-onderzoek

Foto: © Sense Noord-Nederland

In 2018 hebben 4.240 mensen uit Groningen Sense Noord-Nederland bezocht voor een onderzoek naar een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA). Dit is een daling van 21 procent ten opzichte van 2017.

Dat blijkt uit de bekendgemaakte jaarcijfers van Sense Noord-Nederland dinsdag.

Onder de bezoekers is een lichte daling van het percentage jongeren tot 25 jaar die gewaarschuwd zijn en mannen die seks hebben met mannen. Chlamydia komt nog steeds het meest voor en bij gonorroe is een stijgende lijn te zien.

In Groningen is het percentage bezoekers tot 25 jaar 73 procent in 2018. Dit percentage is gelijk aan 2017.

Naast jongeren zijn ook mannen die seks hebben met mannen een belangrijke doelgroep van Sense. In 2018 testten we iets minder mannen die seks hebben met mannen. Het aantal bezoekers in deze groep is met 3% gedaald.

Het aantal sekswerkers dat de spreekuren bezocht in 2018 is gestegen. Het zogenaamde ‘vindpercentage’ is net als vorig jaar gedaald. Dit betekent dat er minder soa’s gevonden worden bij sekswerkers die zich laten testen.

Chlamydia nog steeds het meest gevonden

Het ‘vindpercentage’ van een soa in 2018 lag op 24 procent in de provincie Groningen. Chlamydia komt in de provincie Groningen nog steeds het meest voor, namelijk bij 75 procent van de diagnoses in Groningen. Chlamydia werd vooral ontdekt bij heteroseksuele jongeren tot 25 jaar.

Steeds meer gonorroe bij heteroseksuele vrouwen

In 2018 zijn er meer heteroseksuele vrouwen die een gonorroe-infectie hebben dan in 2017. Het totaal aantal gonorroe-infecties in Groningen is in de afgelopen jaren gestegen. In 2017 was er een stijging van 22 procent in vergelijking met 2016. En in 2018 een stijging van 11 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Gonorroe komt nog steeds het meest voor bij mannen die seks hebben met mannen. Toch is er een daling binnen deze groep te zien en een stijging bij heteroseksuele vrouwen.

Over Sense Noord-Nederland

Sense Noord-Nederland is onderdeel van de drie noordelijke GGD’en en ontwikkelt en organiseert -samen met andere instellingen preventieactiviteiten op het gebied van seksuele gezondheid. De belangrijkste doelgroepen zijn: jongeren tot 25 jaar, mannen die seks hebben met mannen, allochtonen en sekswerkers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen