Martini Ziekenhuis gebruikt nieuwe techniek voor behandeling darmkanker

Specialist Hugo Wolters van het Martini Ziekenhuis in Groningen werkt met de eFTR-methode.
Specialist Hugo Wolters van het Martini Ziekenhuis in Groningen werkt met de eFTR-methode.
Foto: Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis gebruikt de nieuwe methode endoscopische Full Thickness Resection (eFTR) om darmtumoren tot twee centimeter groot te verwijderen.

Daarmee blijft jaarlijks tot dertig patiënten met darmkanker een ingrijpende darmoperatie bespaard, meldt het Martini Ziekenhuis. eFTR is namelijk een soort kijkoperatie gecombineerd met het direct verwijderen van een poliep en een klein deel van de darmwand.

Twee Maag-, Darm- en Lever-artsen (MDL-artsen) en twee MDL-verpleegkundigen zijn speciaal opgeleid in Alkmaar om de eFTR uit te voeren. Zij voeren de behandeling uit en leveren een bijdrage aan een landelijk onderzoek dat ruim twintig grotere Nederlandse ziekenhuizen samen uitvoeren.

Door het combineren en analyseren van alle informatie van die ziekenhuizen, kunnen de artsen darmkanker straks zo vroeg mogelijk herkennen én de patiënten een juiste behandeling op maat te bieden.

Hugo Wolters is een van de twee MDL-artsen in het Martini Ziekenhuis die de eFTR techniek beheerst: ‘We willen het liefst kunnen selecteren op uiterlijk van de poliep om de minst ingrijpende maar effectieve behandeling te bieden. Daarvoor hebben we informatie van grote aantallen patiënten nodig en die verzamelen we met elkaar in Nederland.’

De techniek

Het instrument voor de eFTR zuigt de poliep met daarin het carcinoom in een huls. Hierdoor komt de gehele darmwand ook naar binnen. De MDL-arts plaatst een klemmetje dat de darmwand hermetisch afsluit voordat de arts de poliep met kankercellen en het weefsel eromheen verwijdert.

Het gaatje dat zo in de darmwand ontstaat is dus al afgesloten voordat het is losgesneden. Het klemmetje laat op den duur los, als de darmwand is genezen en gaat via de ontlasting mee naar buiten. Zo kan de MDL-arts de afwijking zogenaamd ‘radicaal verwijderen’, zonder te opereren.

Omdat darmkanker door het bevolkingsonderzoek vaak eerder aan het licht komt, kan de MDL-arts de patiënten met deze techniek ook in een vroeg stadium effectief behandelen zonder grote buikoperatie.

De ambitie voor de toekomst is vooral gericht op herkenning van poliepen met daarin kankercellen. Op basis daarvan kan de diagnose ‘vroege’ darmkanker worden gesteld en behandeld.

Expertisecentrum darmkanker

Het Martini Ziekenhuis is een van de grootste behandelcentra voor darmkanker in Noord Nederland. Jaarlijks komen er rond de 3.000 patienten met verdenking op darmkanker voor diagnostiek door endoscopisch onderzoek. In 2017 werd bij 325 van hen darmkanker geconstateerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen