Ambulanceverpleegkundigen beter voorbereid door Virtual Reality

Foto: Publiek Domein

Hanzehogeschool Groningen gaat met een aantal partners ambulanceverpleegkundigen voorbereiden op complexe en onvoorspelbare omstandigheden door het inzetten van Virtual Reality (VR).

Hierbij valt te denken aan het omgaan met opdringerige omstanders, het bekogeld worden met vuurwerk tijdens oudejaarsavond of het behandelen van een kind met ernstige brandwonden.

Ambulanceverpleegkundigen zijn goed opgeleide en ervaren professionals die continu bijgeschoold worden. Echter, het realistisch oefenen met bovengenoemde situaties is een kostbare aangelegenheid en soms zelfs onmogelijk met de huidige educatieve middelen.

VRAMBO

Binnen het zogenaamde VRAMBO project (Virtual Reality voor AMBulanceverpleegkundig Onderwijs van complexe situaties) wordt met name gekeken naar de rol van Virtual Reality, omdat daarmee complexe situaties realistischer worden weergegeven en de ambulancehulpverlener beter kan voorbereiden op dergelijke situaties. Studenten van de Hanzehogeschool Groningen hebben al een prototype ontwikkeld waarmee geƫxperimenteerd wordt.

De Hanzehogeschool Groningen werkt al jaren samen met de Ambulancediensten in de regio Groningen, waarbij studenten, praktijk en onderzoekers samen experimenteren met de mogelijkheden van nieuwe technologie om het werk van ambulanceverpleegkundigen te ondersteunen. De deelnemers binnen het project willen behalve het maken van relevant opleidings- en trainingsmateriaal, dit ook integreren in de opleidingen van zowel Hbo-Verpleegkunde als (andere) Regionale Ambulancediensten.

Partners

Partners zijn het lectoraat User-Centered Design en het lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek van de Hanzehogeschool Groningen, Ambulancezorg Groningen, Kijlstra Ambulancezorg, Ambulance IJsselland, Windesheim (het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg) en Wildsea. Het VRAMBO project gaat twee jaar duren en wordt mogelijk gemaakt door een Raak Publiek subsidie.

Reacties

article
777360
Ambulanceverpleegkundigen beter voorbereid door Virtual Reality
Hanzehogeschool Groningen gaat met een aantal partners ambulanceverpleegkundigen voorbereiden op complexe en onvoorspelbare omstandigheden door
https://groningen.nieuws.nl/zorgenwelzijn/777360/ambulanceverpleegkundigen-beter-voorbereid-door-virtual-reality/
2019-02-08T08:50:10+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2019/02/07130035/vr-1992973_960_720-virtual-reality-bril.jpg
Zorg