Record aantal levertransplantaties in UMCG

Foto: De Redactie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een record aantal van 73 levertranplantaties uitgevoerd in 2018.

De afgelopen jaren werden gemiddeld 60 levertransplantaties uitgevoerd en dit waren er in 2017 nog maar 56. Deze toename van 20 procent is nagenoeg geheel toe te schrijven aan het gebruik van normotherme machine preservatie van donorlevers, die in eerste instantie waren afgekeurd.

Met deze innovatieve techniek, die in het UMCG is ontwikkeld, is het mogelijk om meer donorlevers geschikt te maken voor transplantatie. De resultaten van de transplantaties die via deze techniek mogelijk zijn geworden, zijn tot nu toe goed, aldus het UMCG. Er is een 100 procent transplantaat- en patiƫntenoverleving.

Bij de in het UMCG ontwikkelde techniek, worden donorlevers die aanvankelijk van te matige kwaliteit zijn, eerst ‘opgeknapt’ in een perfusiemachine. De donorlevers worden eerst met speciale, koude zuurstofrijke vloeistof gespoeld en daarna geleidelijk opgewarmd naar 37 graden, waardoor deze weer gaan functioneren. Zo kan getest worden of de zuurgraad van de donorlever weer normaliseert en er weer gal aangemaakt wordt. Nadat de donorlever zo een aantal uren buiten het lichaam is getest, kan deze alsnog getransplanteerd worden in de patiĆ«nt.

Om een donorlever op de perfusiemachine op te warmen en te kunnen testen is in het UMCG een speciale vloeistof, met een synthetische zuurstoftransporter, ontwikkeld. Het UMCG werkte hierin samen met het bedrijf HbO2 Therapeutics uit de VS. Hierdoor hoeft er geen donorbloed gebruikt te worden voor het doorspoelen van het donororgaan. Deze vloeistof bevat naast voedingsstoffen een speciaal eiwit (Hemopure) dat zuurstof kan vervoeren bij zowel lage temperaturen als bij lichaamstemperatuur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen