UMCG: Nieuwe genen gevonden voor depressie

Foto: Publiek Domein

In een internationaal onderzoek geleid door wetenschappers van de het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn nieuwe genen gevonden die samenhangen met depressie.

Pas heel recent worden er genetische markers voor depressie gevonden. Met name de steeds omvangrijker wordende studies met zowel genetische informatie als informatie over depressie hebben tot dit succes geleid, meldt het UMCG. Ruim tien jaar konden onderzoekers wel het menselijk genoom in kaart konden brengen, maar geen link met depressie vinden.

Combineren studies depressie, schizofrenie en bipolaire stoornis

De onderzoekers van het UMCG richtten zich op het combineren van studies over depressie met twee andere psychiatrische aandoeningen: schizofrenie en bipolaire stoornis. Schizofrenie en bipolaire stoornis hebben een gedeelde genetische achtergrond met depressie. De erfelijke overlap met schizofrenie en bipolaire stoornis gebruikten de UMCG-onderzoekers om nieuwe genetische markers voor depressie te vinden.

Nieuwe genetische markers depressie

In totaal leverde deze aanpak 20 nieuwe genetische markers op. Tot slot keken de onderzoekers in een onafhankelijke steekproef onder deelnemers van de UK Biobank met en zonder depressie om te zien in hoeverre de nieuwe bevinding van de 20 markers ook daar werden teruggevonden. Dat was het geval voor 13 markers, 5 waren al in de wetenschappelijke literatuur gelinked aan depressie, maar 8 waren helemaal nieuw.

Catharina Hartman, een van de hoofdonderzoekers van het UMCG onderzoek: “Ik had dit recente succes eigenlijk niet meer verwacht. Langere tijd vonden we helemaal niets, terwijl er veel succes was voor andere veelvoorkomende complexe ziekten zoals type 2 diabetes en hoge bloeddruk. Ik ging er inmiddels vanuit dat depressie, en psychiatrische stoornissen in het algemeen, te “ingewikkeld” was om onderliggende genen te kunnen identificeren.”

Het wetenschappelijke vakblad Molecular Psychiatry heeft de uitkomsten van dit onderzoek dinsdag gepubliceerd.

Reacties

article
765855
UMCG: Nieuwe genen gevonden voor depressie
In een internationaal onderzoek geleid door wetenschappers van de het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
https://groningen.nieuws.nl/zorgenwelzijn/765855/umcg-nieuwe-genen-gevonden-voor-depressie/
2019-01-16T08:55:31+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2019/01/15162458/desperate-2048905_960_720-alleen-verdriet-vrouw.jpg
Zorg