Informatieavond over het Prikkelbare Darmsyndroom

MDL-arts Laurens van der Waaij.
Foto: Martini Ziekenhuis Groningen

In het Martini Ziekenhuis wordt donderdag 24 januari een informatieavond over het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) georganiseerd.

Bijna één op de tien Nederlanders heeft er in meer of mindere mate last van: het prikkelbare darmsyndroom (PDS), voorheen ook bekend als spastische darm. Klachten variëren van buikpijn en een opgeblazen gevoel tot een verstoorde stoelgang.

Er zijn verschillende behandelingen die ervoor kunnen zorgen dat klachten verminderen of de patiënt meer grip krijgt op zijn klachten. Onder meer daarover organiseert het Martini Ziekenhuis samen met de PDS Belangenvereniging de informatieavond, bedoeld voor PDS-patiënten en andere belangstellenden.

Het eerste deel van de avond bestaat uit een reeks presentaties van verschillende deskundigen.

MDL-arts Laurens van der Waaij vertelt over PDS en de verschillende behandelmogelijkheden.

Diëtisten Marjolijn Lantman en Esther Bleker vertellen over de voeding bij PDS, waaronder het FODMAP beperkte dieet. PDS-verpleegkundige Sigrid Brouwer-Stam geeft uitleg over de zorg voor PDS-patiënten.

En coördinatoren van de PDS Belangenvereniging Ron Hersbach en José Hekker vertellen over de activiteiten van de vereniging.

Na de presentaties en een korte pauze is er ruim gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers. Ook is er een informatiemarkt over PDS.

Klachten en behandelingen

PDS, waarbij patiënten gevoelige darmen hebben, is een vervelende klacht. De maag- en/of darmklachten kunnen het moeilijk maken om lekker te eten, te sporten, te reizen of sociale contacten te onderhouden. Patiënten kunnen niet altijd op begrip rekenen van hun omgeving: pijnklachten zijn niet zichtbaar en over de ontlasting wordt al snel lacherig gedaan.

De behandeling van PDS is niet eenvoudig, want de oorzaken zijn niet volledig bekend. Bovendien kan alles er bij inwendig onderzoek goed uitzien, terwijl de darmen toch niet goed werken. Bij de behandeling kunnen medicijnen ingezet worden en het dieet aangepast. Dit helpt niet altijd. Daarom zijn artsen steeds op zoek naar nieuwe, effectieve behandelmethoden, zoals het FODMAP beperkte dieet, verminderen van stress of hypnotherapie.

De huisarts

Vaak is er geen medische noodzaak om patiënten met PDS in het ziekenhuis te behandelen. In veel gevallen kunnen patiënten ook goed en veel sneller behandeld worden door de eigen huisarts. Hiervoor ontwikkelde het Martini Ziekenhuis, samen met huisartsen, patiënten(organisaties) en Menzis, een unieke werkwijze. Patiënten hoeven zo niet direct hun eigen risico aan te spreken en kunnen dichtbij en laagdrempelig terecht bij hun eigen huisarts voor kwalitatief goede zorg.

Informatie en aanmelden

De informatieavond begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur (de zaal is open om 18.45 uur). Locatie: Martini Ziekenhuis, Van Swietenplein 1 in Groningen.

Aanmelden is noodzakelijk en kan via www.mzh.nl/pds-avond. Voor meer informatie www.pdsb.nl en www.mzh.nl/pds.

Reacties

article
762552
Informatieavond over het Prikkelbare Darmsyndroom
In het Martini Ziekenhuis wordt donderdag 24 januari een informatieavond over het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS)
https://groningen.nieuws.nl/zorgenwelzijn/762552/informatieavond-over-het-prikkelbare-darmsyndroom/
2019-01-10T12:45:43+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2019/01/08183745/MDL-Arts-vdWaaij.jpg
Zorg