Spoedoverleg over kinder-ic’s door RS-virus

Foto: De Redactie

Het is druk op de kinder-IC’S door het RS-virus. Dinsdagmiddag overleggen de universitaire ziekenhuizen.

Maandag meldde de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) dat alle ic’s voor kinderen helemaal vol liggen en dat zich een “dramatisch scenario” ontvouwt. Volgens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy is ‘geen sprake van paniek’.

In het UMC Groningen is de situatie wel ernstiger dan andere jaren, vertelt een woordvoerder daar. Het aantal ic-bedden voor kinderen moest al worden uitgebreid en “als er een bedje leeg is, dan is het ook snel weer gevuld”. Tot nu toe “lukt het allemaal nog net”, maar het ziekenhuis bekijkt wel of aanvullende maatregelen nodig zijn. Zo kunnen jongeren van 16 en 17 mogelijk worden behandeld op de ic voor volwassenen, zodat er plek vrijkomt op de kinderafdeling.

Ook in Groningen is het RS-virus een “grote factor” in de drukte op dit moment. Bij volwassenen kan het RS-virus een stevige verkoudheid veroorzaken. Bij baby’s jonger dan zes maanden kan het leiden tot grote benauwdheid. Het virus gaat elk jaar in de koude maanden rond.

Het bijzondere dit jaar is dat de piek zich normaal in januari afspeelt en nu al in december.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen