Boostercampagne in Groningen in maximale versnelling

Foto: Publiek Domein

GGD Groningen zet het boosteren in de maximale versnelling om verder op te schalen met de boostercampagne. Door het inzetten van extra prikkers, verruiming van de openingstijden en intensivering van de samenwerking met huisartsen kunnen nog meer Groningers snel een boosterprik krijgen.

Er werd al extra gevaccineerd vanwege de oprukkende Omikron-variant van het coronavirus.

In samenspraak met huisartsen, Veiligheidsregio en de gemeenten is gekeken hoe de boostercampagne verder versneld kan worden. De GGD doet de massavaccinatie, waarbij mensen op volgorde van leeftijd van oud naar jong, een (verplichte) afspraak kunnen maken. De huisartsen boosteren primair de kwetsbare groepen uit hun praktijk.

“We waren al behoorlijk opgeschaald. Iedereen die volgens zijn leeftijd aan de beurt is, kan binnen een week een prikafspraak hebben’’, zegt directeur Jos Rietveld van GGD Groningen. “Omdat de urgentie hoog is gaan we over op de maximale versnelling. Dit doen we door de openingstijden te verruimen en nóg intensiever samen te werken met huisartsen. Huisartsen voor wie dat mogelijk is, helpen bij het boosteren van kwetsbare patiënten. Ook springen het UMCG en eigen medewerkers van de GGD bij. Zo kunnen we in de loop van deze week 11.000 vaccinaties per dag zetten.”

“We willen in Groningen maximaal versnellen. We zijn blij dat we de huisartsen in Groningen bereid hebben gevonden samen met de GGD de komende weken hard aan de slag te gaan. De gemeenten kunnen daarbij waar nodig ondersteuning bieden”, aldus Koen Schuiling, voorzitter Veiligheidsregio Groningen.

Trudy Oldenhuis, voorzitter van de Huisartsenkring Groningen geeft aan dat een groot deel van de huisartsen zich, daar waar mogelijk, de komende weken zal inzetten voor het vaccineren. “We werkten de afgelopen weken al prima samen met de GGD bij het vaccineren van patiënten aan huis; fijn dat we nu de mogelijkheid hebben patiënten die binnen onze kwetsbare groep vallen te vaccineren”.

De GGD levert voorbereide vaccinaties via een koeriersdienst aan huisartsen. Zij zetten de prik vervolgens bij de meest kwetsbare patiënten uit hun praktijk. De huisartsen die deze groep kunnen vaccineren, nodigen deze patiënten hiertoe uit. Patiënten wordt dringend gevraagd niet zelf contact op te nemen met de praktijk.

Veiligheidsregio en gemeenten

Veiligheidsregio en gemeenten kunnen facilitaire/logistieke ondersteuning bieden aan met name de huisartsen. Te denken valt aan de inzet van sporthallen of brandweerkazernes als pop-up locaties, rondbrengen van uitnodigingsbrieven en eventueel administratieve ondersteuning.

UMCG

Het UMCG heeft een eigen vaccinatiefaciliteit. Vanaf maandag 27 december wordt deze ingezet om massavaccinatie in samenwerking met GGD Groningen uit te voeren. Hier kunnen 500 tot 1.000 vaccinaties per dag worden gezet. Het is een zevende vaccinatielocatie in de provincie. De vaccinatiestraat is te vinden aan de noordkant (dus niet via de hoofdingang) van het UMCG-terrein in een apart gebouw, Vrydemalaan 15.

Online afspraak

Om alles goed en snel te laten verlopen wordt de boostervaccinatie alleen op afspraak gegeven. Het dringende advies is om de afspraak online te maken. Op dit moment kan ieder, geboren in 1967 of eerder, die tenminste drie maanden geleden de laatste prik heeft gehad een afspraak maken.

Bibliotheken kunnen eventueel helpen met het maken van een afspraak.

Kijk hier voor meer informatie over boostervaccinaties.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen