‘Veel patiënten met verzwakte afweer onbeschermd door vaccins’

Foto: De Redactie

Ongeveer een half miljoen patiënten in Nederland met een verzwakt of verstoord immuunsysteem zijn niet of onvoldoende beschermd door coronavaccins. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer UMC Groningen. Mogelijk kan een derde of een vierde prik uitkomst bieden voor deze patiënten, maar dit moet nog onderzocht worden.

“Het lijkt erop dat er bij nier- en longtransplantatiepatiënten veel mensen tussen zitten die niet goed beschermd zijn na het vaccineren. Datzelfde geldt voor patiënten die een ernstige afweerstoornis hebben. Ook zijn er patiënten met bloedziekte die mogelijk niet beschermd zijn”, zegt onderzoekcoördinator Daniël Warmerdam.

Onder meer dialysepatiënten en bepaalde patiënten die nog geen immuunonderdrukkende medicatie gebruiken zijn volgens de onderzoekers mogelijk wél goed beschermd door vaccinaties. “Het positieve is dat een aantal groepen wel beschermd zijn, maar er zijn ook heel veel mensen die niet goed reageren op vaccinatie”, aldus Warmerdam.

Verschillende onderzoekscentra, zoals het UMCG , het Erasmus MC, UMC Utrecht en ZonMw, financier van onderzoek in de gezondheidszorg, zijn begin dit jaar begonnen met de studies naar de werking van vaccinaties bij patiënten met een verzwakte afweer.

Van de acht studies worden drie studies gecoördineerd in het UMCG. Het gaat om onderzoeken naar de werking van COVID-19-vaccins bij nierpatiënten, longtransplantatiepatiënten en patiënten met kanker. De eerste twee presenteerden dinsdag 17 augustus hun eerste resultaten.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen