UMCG: Gratis app voor behandeling van ongewild urineverlies beschikbaar

Foto: Publiek Domein

Onderzoekers van het UMCG hebben een app ontwikkeld voor de behandeling van ongewild urineverlies. Uit onderzoek blijkt dat de app een effectieve behandeling is voor een probleem waarmee bijna een miljoen vrouwen in Nederland, jong en oud, mee te maken heeft. Sinds dinsdag kan iedereen de app gratis downloaden.

Voor het ongewilde urineverlies zijn volgens het UMCG twee veelvoorkomende oorzaken: een overactieve blaas die een plotselinge heftige aandrang om te plassen veroorzaakt, en verslapping van de bekkenbodemspieren door een bevalling of veroudering. Hierbij werkt het sluitmechanisme van de plasbuis niet goed meer, met urineverlies als gevolg.

Laagdrempelige hulp

Ongewild urineverlies kan het sociale leven en het seksleven van vrouwen negatief beïnvloeden. De klachten zijn goed behandelbaar, maar de praktijk leert dat slechts dertig procent van de vrouwen hulp zoekt bij de huisarts.

Om de hulp laagdrempelig beschikbaar te maken hebben Anne Loohuis en Nienke Wessels, onderzoekers op de afdeling huisartsengeneeskunde en ouderengeneeskunde van het UMCG, de app URinControl ontwikkeld.

De app biedt een behandeling voor de twee veelvoorkomende oorzaken van ongewenst urineverlies: blaastraining bij een overactieve blaas en bekkenbodemspieroefeningen bij verslapping van de bekkenbodemspieren.

Uit onderzoek van Loohuis en Wessels blijkt dat de behandeling met de app net zo goed werkt als behandeling via de huisarts. Daarmee is de app volgens het UMCG de eerste ter wereld die aantoonbaar effectieve behandelingen biedt voor twee veelvoorkomende oorzaken van ongewenst urineverlies bij vrouwen.

Uit het onderzoek van Loohuis en Wessels blijkt ook dat de app kosteneffectief is. Dat houdt in dat bijvoorbeeld kosten voor incontinentiemateriaal, medicijnen, behandelingen van de (bekken)fysiotherapeut en voor verwijzingen naar specialisten zoals een uroloog of gynaecoloog niet nodig zijn. Een app-behandeling, waarbij deze kosten niet worden gemaakt, bespaart 161 euro per persoon per jaar.

Sinds dinsdag kan iedereen de app downloaden en gebruiken. “Met de app kan iedereen zelf aan de slag met een trainingsprogramma op maat”, zegt Nienke Wessels. “De app bevat oefeningen om de aandrang te verminderen en een programma om de bekkenbodemspieren sterker te maken, en houdt de voortgang bij. Je kunt de app gebruiken zonder je huisarts of een fysiotherapeut te raadplegen.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen