Acute Zorgnetwerk Noord Nederland: ‘Klemmend beroep op (ex) zorgmedewerkers om te helpen’

Foto: Google Maps

Het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland doet een klemmend beroep op (ex) zorgmedewerkers om te helpen. Als gevolg van de vele coronabesmettingen en ziekte, ook onder zorgpersoneel, neemt de druk in de zorg verder toe in Noord Nederland.

Het aantal mensen dat ziek wordt van Covid blijft stijgen en de verwachting is dat deze stijging de komende dagen verder doorzet. De groep mensen die vanwege Covid klachten zorg nodig heeft van een huisarts, een ziekenhuis of een verpleeghuis stijgt daarmee ook.

De overbelasting van de zorg vraagt veel van medewerkers. Maar ook van familieleden van patiënten, die gevraagd (zullen) worden om hun naasten noodgedwongen zelf (langer) thuis te verzorgen als niet direct een bed beschikbaar is in een verpleeg- of verzorgingshuis.

Het overplaatsen van niet- Covid patiënten vanuit de ziekenhuizen naar de verpleeg- en verzorgingshuizen verloopt inmiddels zeer moeizaam en ook huisartsen ervaren in toenemende mate serieuze problemen op het moment dat ze dringend een bed voor hun patiënt nodig hebben. De doorstroom in de zorgketen stagneert op meerdere plekken (vooral in de provincie Groningen).

Verpleeg- en verzorgingshuizen in de provincie Groningen hebben inmiddels de noodklok geluid, de Veiligheidsregio Groningen heeft de hulp ingeroepen van Defensie. Militairen worden vanaf vandaag ingezet voor tijdelijke ondersteuning.

Oproep

Vooral verpleegkundigen en verzorgenden zijn heel hard nodig. De oproep is bijvoorbeeld voor mensen die in de zorg hebben gewerkt en met hun ervaring willen bijdragen. Maar ook zonder zorgopleiding is je aanmelding waardevol. Je kunt dan professionals ondersteunen waardoor zij specifieke zorgtaken kunnen uitvoeren.

Mensen die hulp kunnen en willen bieden kunnen zich melden via www.extrahandenvoordezorg.nl. Ook (para) medische studenten die hun steentje willen bijdragen zijn meer dan welkom! Zij kunnen zich aanmelden via www.covidvrijwilliger.nl

Het blijft volgens het AZNN van het grootste belang de bekende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen ook met oud&nieuw, om in ieder geval hierdoor extra druk op de zorg te voorkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen