UMCG ontvang ruim 2 miljoen euro voor kankeronderzoek

Foto: Jan Buurma

KWF Kankerbestrijding investeert 2 miljoen euro aan het UMC Groningen voor onderzoeken naar de bestrijding van kanker. ‘Is het mogelijk om ons afweersysteem tegen virussen zo te herprogrammeren dat het kankercellen herkent én aanvalt?’ Het onderzoek richt zich op het beantwoorden van deze en andere vragen. De onderzoeken gaan in 2021 van start.

KWF-directeur Fred Falkenburg is blij met het nieuwe onderzoek: “De coronapandemie heeft de oncologische zorg flink ontwricht. Bevolkingsonderzoeken lagen stil, de zorg werd gemeden en behandelingen werden uitgesteld. Dat blijft niet zonder gevolgen”. “Door tientallen nieuwe onderzoeken te financieren, geven we een belangrijke en krachtige impuls aan de bestrijding van die andere pandemie: kanker”.

De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF, waarin 27 miljoen euro wordt toegekend aan Nederlands kankeronderzoek.

De Groningse inbreng biedt een gevarieerd palet aan onderwerpen, zoals het onderzoek van prof. Jan Jacob Schuringa naar de zwakke plek van leukemie en het onderzoek van prof. Marcel van Vugt naar de manier waarop kankercellen omgaan met schade aan hun DNA.

Virussen inzetten tegen kanker

De meeste mensen komen als kind in aanraking met het CMV-virus. Ze worden in de regel niet ziek, maar ontwikkelen er wel een sterke afweer tegen. Het virus blijft na de eerste besmetting achter in het lijf, om vervolgens gedurende het leven af en toe kortstondig op te laaien. Omdat de afweercellen in het lichaam getraind zijn tegen het virus, maakt het direct korte metten met deze activiteit.

Prof. Wijnand Helfrich wil onderzoeken of het mogelijk is om afweercellen op kankercellen af te sturen. Het plan is om een middel in te zetten dat ervoor zorgt dat ze er voor het afweersysteem uit gaan zien als actieve CMV-virussen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden