In twee Groningse gemeenten niet één woninginbraak opgelost

Foto: CC BY-SA 3.0 / Wikipedia Commons/ Lander

In dertig Nederlandse gemeenten is in de afgelopen drie jaar geen enkele woninginbraak opgelost. In de provincie Groningen gaat het om de gemeenten Pekela en Loppersum. Dat meldt RTL Nieuws op basis van de jaarverslagen van de politiekorpsen.

Bij de ruim 2000 inbraken in dertig Nederlandse gemeenten werd nooit een verdachte aangehouden. Dat meldt RTL Nieuws op basis van de jaarverslagen van de politiekorpsen.

In de gemeente Pekela vonden 70 inbraken plaats en in Loppersum waren twintig inbraken. In de gemeente Groningen werden de afgelopen drie jaar 2.365 inbraken geregistreerd. Daarvan werden 265 zaken opgelost. In de gemeente Delfzijl en Appingedam was het hoogste oplossingspercentage: 20 procent, blijkt uit het onderzoek.

Norm niet gehaald

De ophelderingsnorm voor inbraken van 10 procent, die de politie landelijk hanteert, is de afgelopen jaren niet gehaald.

De politie beschouwt een inbraak als zogenoemde high impact crime, waarbij het wenselijk is snel slachtofferhulp aan te bieden. In veel gevallen komt de politie ook wel ter plekke om gedupeerden bij te staan, maar vervolgens wordt in bijna 90 procent van de gevallen de inbraak nooit opgehelderd. Ook straatroven en overvallen gelden als high impact crime.

“Woninginbraken worden meestal weggezet als een vermogensmisdrijf, maar mensen ervaren dit heel anders. Ze zijn in je huis geweest, hebben aan je spullen gezeten”, aldus criminoloog Jasper van der Kemp van de Vrije Universiteit tegen RTL Nieuws. “Het staat dan ook als high impact crime beschreven, maar je ziet dat het niet die aandacht krijgt van de politie.”

“De boodschap dat een woninginbraak waarschijnlijk niet wordt opgelost, is geen prettige voor een slachtoffer. Maar het is wel een realistische boodschap, waarmee de politie valse verwachtingen wil voorkomen”, zegt de Nationale Politie in een reactie. Het is volgens een woordvoerder niet realistisch om te verwachten dat veel meer zaken worden opgelost.

Inbrekers slaan meer dan honderd keer per dag toe in Nederlandse woningen, met een piek in de donkere dagen rond kerst. Dankzij preventiemaatregelen neemt het aantal woninginbraken overigens al enkele jaren af.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden