Fietsendiefstallen in Groningen spectaculair gedaald

Foto: De Redactie

Het aantal fietsendiefstallen in Groningen is afgelopen jaar fors gedaald van 2250 fietsen in 2016, naar 1350 in 2017.

In het jaar 2015 en 2016 was er in het centrum en omliggende wijken in Groningen een forse toename van het aantal fietsendiefstallen. Het ging voornamelijk om A-merken, zoals Batavus, Gazelle en Koga Myata.

Eind 2015 werden twee Polen aangehouden in Duitsland, waarbij in de laadruimte van hun bestelauto 26 vrijwel nieuwe fietsen werden aangetroffen. Vastgesteld werd, dat de fietsen kort daarvoor waren gestolen in Groningen. Hierna volgde een daling van het aantal fietsdiefstallen, meldt de politie.

In 2016 was er opnieuw een piek in fietsdiefstallen. Bij een politieactie in Groningen werd in Groningen Zuid opnieuw twee Polen aangehouden in oktober 2016. In een garagebox werden 13 nieuwe, eveneens in Groningen gestolen fietsen aangetroffen. Ook bij een grenscontrole een maand later werden opnieuw twee Poolse mannen aangehouden, waaronder dezelfde Poolse man, die al eerder werd gearresteerd.

Echter de aanhouding was in Duitsland, waardoor de verdachten werden vrijgelaten. Wel volgde een Europees arrestatiebevel. In februari en maart 2017 liepen de verdachten tegen de lamp.

De forse daling van fietsdiefstallen is dankzij een jarenlang onderzoek waar samenwerking met partners, kennis van zaken en resultaten centraal staan, meldt de politie Groningen Stad en Haren op Facebook. Lees hier het hele verhaal. Dit jaar staat de teller op 550 aangiften.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen