Veel bestuurders blijven afgeleid door smartphone op A7 in Groningen en Friesland

Foto: Publiek Domein

Het aantal smartphonegebruikers op de A7 in Groningen en Friesland blijkt niet te zijn afgenomen, ondanks een half jaar intensief controleren.

Dat concluderen de politie, het Openbaar Ministerie en Rijkswaterstaat na de campagne ‘A7?Attent!’ die zij van april tot en met oktober 2017 hebben gevoerd. Ook het aantal ongevallen lijkt niet te zijn gedaald, meldt de politie dinsdag.

Het doel van de controles en de extra voorlichting door middel van de campagne was veilig verkeersgedrag stimuleren en het aantal ongevallen op de A7 terug te dringen.

Voorlopige cijfers

Uit voorlopige cijfers van de politie blijkt dat er in de periode van 1 april tot en met 31 oktober dit jaar 306 aanrijdingen waren (bron: Viastat) en in dezelfde periode in 2016 309 aanrijdingen plaatsvonden. Officiƫle cijfers komen pas beschikbaar over een jaar.

Controles

Bij de controles schreef de politie 2289 bekeuringen uit waarvan 958 voor afleiding achter het stuur en 567 voor asociaal rijgedrag. Ook werden er nog 761 boetes gegeven voor te hard rijden.

Bij een controle van 5 dagen, waarbij de politie gebruikmaakte van een camper, hield de politie 355 mensen staande vanwege afleiding achter het stuur. Dit was een gemiddelde van 71 per dag, evenveel als tijdens een vergelijkbare controle in februari 2017. Daaronder trof de politie relatief veel vrachtwagenchauffeurs aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen