Bewonersbetrokkenheid, prostitutie en woonplannen op agenda raadscommissies

Foto: De Redactie

Het onderzoek naar bewonersbetrokkenheid, het nieuwe prostitutiebeleid en de tippelzone en de nieuwste huisvestingsplannen zijn onder andere drie onderwerpen, die woensdag 10 januari aan de orde komen in raadscommissievergaderingen van de Groningse gemeenteraad.

De commissie Financiën en Veiligheid bespreekt onder meer het rapport van de gemeentelijke Rekenkamercommissie over de bewonersbetrokkenheid in Groningen. Het onderzoek levert over het algemeen een positief beeld op, hoewel er verbeterpunten zijn. De Rekenkamercommissie constateert onder meer dat Stadjers niet alleen over hun eigen buurt en wijk willen meedenken en -praten, maar ook over stadsbrede onderwerpen.

Mensenhandel

Ook staat de evaluatie van het nieuwe prostitutiebeleid op de agenda. Een verplicht intakegesprek voor alle sekswerkers is ingevoerd, de minimumleeftijd van prostituees is van 18 naar 21 verhoogd en er mag maximaal 11 uur per dag worden gewerkt. “In de vergunde branche zijn het afgelopen jaar geen (mogelijke) gevallen van mensenhandel aangetroffen”, aldus het college. Na contact met zorgverleners zijn 44 vrouwen uit de prostitutie gestapt.

Tippelzone

Ook de tippelzone komt ter sprake. Als sluitingsdatum van de tippelzone is 31 maart 2019 gesteld. Voor de prostituees is een plan gemaakt dat zich richt op onder meer wonen, werk en soms ook verslaving. Het doel van deze plannen is dat de vrouwen uit de prostitutie stappen.

Cameratoezicht

Ook het cameratoezicht in de zogeheten Gele Loper, het gebied tussen de Werkmanbrug bij het Groninger Museum en de Vismarkt, komt aan de orde. De raad stemde voor cameratoezicht om overlast van bijvoorbeeld de drugsscene tegen te gaan. De vijf camera’s blijken te weinig effect te hebben en daarom stopt het cameratoezicht. Er wordt gekeken naar andere maatregelen om toch iets aan de overlast te doen.

Wijkvernieuwing

In de raadscommissie Ruimte en Wonen van 16.30 uur staat onder meer het ‘Meerjarenprogramma Wonen 2018-2021’ op de agenda. Daarin staat hoe de gemeente de Groningse woningmarkt in beweging wil houden. Dat moet onder meer gebeuren met voldoende nieuwbouwprojecten en maatregelen om de beschikbaarheid en betaalbaarheid van sociale huurwoningen te waarborgen.

Een aantal thema’s heeft prioriteit zoals jongerenhuisvesting, versnelling van nieuwbouw van sociale huurwoningen en de wijkvernieuwing in Selwerd, Beijum, Indische buurt/De Hoogte en De Wijert.

Verduurzaming

Ook worden de zogeheten prestatieafspraken besproken, die de gemeente met de woningcorporaties heeft gemaakt. Er zijn plannen voor ruim 2300 nieuwe woningen in de komende vier jaar. Het college is blij dat de corporaties meer doen aan verduurzaming van bestaande woningen. De komende jaren worden ruim 6100 huizen verduurzaamd, allemaal in het kader van het streven om Groningen energieneutraal te maken.

WIJ-teams

In de commissie Onderwijs en Welzijn ’s avonds gaat het onder meer over de vernieuwingen in wat wordt genoemd ‘het sociaal domein’. Dan gaat het om de zorg- en welzijnstaken van de gemeente waaronder jeugdhulp en de WMO.

“De afgelopen jaren is veel energie nodig geweest voor het realiseren van elf WIJ-teams over de hele stad”, aldus B&W. De WIJ-organisatie is op 1 januari opgericht. Het college vraagt de gemeenteraad om 500.000 euro uit te trekken voor een buffer voor de gestarte stichting WIJ Groningen. “Zonder eigen reserves is het voor de stichting bijna niet mogelijk om te investeren”, zeggen B&W.

Schoolverzuim

Ook het jaarverslag van de gemeentelijke leerplichtambtenaren over het schoolverzuim en de aanpak daarvan staat op de agenda. Het college concludeert dat het met de partners in het onderwijs en ook bijvoorbeeld de WIJ-teams steeds beter lukt goede oplossingen te vinden voor problematisch verzuim.

“Alle activiteiten, trajecten en projecten zijn erop gericht om jongeren op school te houden, terug te leiden naar onderwijs of een passend alternatief te bieden.”

De drie raadscommissies zijn openbaar en dus vrij toegankelijkheid. Ook zijn de vergaderingen live online te volgen via groningen.raadsinformatie.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen