Investering in Groningen Airport Eelde en koopzondag Paddepoel in raadscommissies gemeenteraad

Foto: De Redactie

Vandaag, woensdag 13 december wordt het voorstel besproken om 6 miljoen euro in Groningen Airport Eelde (GAE) te investeren. Ook de ontwikkelingen rond de koopzondag in Winkelcentrum Paddepoel, verkeersveiligheid en de toegankelijkheid van Groningen staan op de agenda.

De eerste vergadering van woensdag om 13.00 uur begint met het voorstel van B&W om voor de eerste drie maanden van 2018 bijna een miljoen euro uit te trekken voor de zogeheten bed-, bad- en broodvoorziening voor de sobere opvang van dakloze vreemdelingen. Volgens het Regeerakkoord komen er voor deze groep acht landelijke opvangvoorzieningen. Maar die zijn er nog niet.

Open Raad

Verder gaat het over het Actieplan Toegankelijke Stad waarmee het college Groningen toegankelijker wil maken voor mensen met een fysieke beperking. Ook drie initiatieven die in de Open Raad van de gemeenteraad door raadsleden zijn geadopteerd maken daar deel van uit. Dan gaat het om het verbeteren van de openbare toiletvoorzieningen voor invaliden, het verbeteren van de zichtbaarheid van blindegeleidestroken op drukke plaatsen en het streven om van Groningen de meest doofvriendelijke stad van Nederland te maken.

Verkeersveiligheid

De commissie Beheer en Verkeer vergadert vanaf 16.30 over het zogeheten ‘Meerjarenprogramma Verkeer en Vervoer, waarin verkeersveiligheid een bijzonder onderwerp is. Over dit onderwerp hield de gemeenteraad afgelopen voorjaar een aparte hoorzitting. Tientallen verkeersonveilige situaties kwamen daar aan de orde.

B&W willen 24 aantoonbaar onveilige situaties verbeteren. “Daarbij willen we prioriteit geven aan situaties waarbij kwetsbare verkeersdeelnemers betrokken zijn en waar scholen nabij zijn.”

Eikenlaan

Apart onderwerp in deze commissie is een onderzoek naar verbetering van de verkeersveiligheid op de Eikenlaan. Het college wil een aantal maatregelen uitvoeren of nader onderzoeken. Voor de Slimme Fietsroute naar Zernike over de Eikenlaan lijkt een fietstunnel de beste oplossing.

Internationale toegangspoort

In de commissie Werk en Inkomen wordt het voorstel van het college besproken om 6 miljoen euro te investeren in Groningen Airport Eelde. Het vliegveld moet een ‘internationale toegangspoort’ voor het Noorden worden en dat kost 46 miljoen euro in 10 jaar. Daarom investeren alle aandeelhouders. De provincies Drenthe en Groningen en de gemeente Tynaarlo naar rato van het aandelenbelang in het vliegveld. Assen wil een lagere bijdrage investeren, maar de provincie Drenthe vult het verschil aan.

Als Groningen naar rato van het aandelenbezit meebetaalt, zou dat bijna 12 miljoen zijn. B&W willen niet verder gaan dan de helft.

B&W vindt een garantstelling van 12 miljoen niet passen bij de gemeentelijke rol en de voorwaarden die de gemeenteraad heeft gesteld. Die wil onder meer dat ook niet-aandeelhouders meebetalen en extra investeringen in verduurzaming en groen. Het college vindt ook dat de gemeente Groningen geen aandeelhouder van GAE meer moet zijn en wil van de aandelen af.

Vergroening binnenstad

Ook over het ‘Compensatiepakket groen en duurzaamheid buigen de raadsleden zich. Dit zijn de extra investeringen in verduurzaming en groen, waarvoor het college de komende 20 jaar 150.000 euro per jaar wil uittrekken. Het stelt voor het geld bijvoorbeeld te besteden aan vergroening van de binnenstad, het opwaarderen van parken en het stimuleren van zo groen mogelijk vervoer (lopen, fiets en openbaar vervoer).

Koopzondag

Laatste bespreekpunt zijn de ontwikkelingen rond de koopzondag in Winkelcentrum Paddepoel. Het college blijft zich met een bemiddelaar inspannen om de situatie in het winkelcentrum te verbeteren. Ook al is de gemeente juridisch geen partij, het college vindt dat ondernemers zelf moeten kunnen bepalen of zij op zondag open gaan zonder boetes te krijgen. Diverse politieke partijen hebben de kwestie ook in de Tweede Kamer aan de orde gesteld.

Live online te volgen

De drie raadscommissies zijn openbaar. Daarnaast zijn de vergaderingen ook live online te volgen via groningen.raadsinformatie.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen