Doorvaarttijd bruggen Noord-Willemskanaal na 2023 ongeveer gelijk

Foto: Provincie Groningen

De doorvaarttijd voor schepen om de bruggen bij het Noord-Willemskanaal bij het Hoofdstation in Groningen te passeren blijft ook vanaf 2023 bijna gelijk.

De situatie ontstond bij de tervisielegging van het Ontwerp Tracébesluit van het project Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden, dat er een openingstijd van 2 x 2 minuten per uur zou overblijven voor de scheepvaart. Na onderzoek naar de openingstijden door ProRail, de provincie Groningen en de gemeente Groningen blijkt dat de spoorbrug bij het Noord-Willemskanaal met de dienstregeling voor 2023 twee keer per uur netto 6,5 minuten open kan. Dat is ongeveer even lang als nu.

Maatregelen

Om dit mogelijk te maken zijn maatregelen nodig. Zo moet de bediening van de verschillende bruggen beter op elkaar afgestemd worden, moest de dienstregeling van de treinen enigszins aangepast worden en de sneltrein naar Leeuwarden moet van een ander perron vertrekken. Deze maatregelen worden in nauw overleg met vervoerder Arriva genomen.

Na 2023 rijden er extra treinen tussen Groningen en Leeuwarden en rijden de treinen van Station Groningen Europapark elk kwartier door naar Station Groningen Noord en omgekeerd.

Brugbediening

Schepen die het Noord-Willemskanaal vanuit de stad richting Assen of het Paterswoldsemeer willen doorvaren, passeren bij het Hoofdstation drie bruggen: een busbaanbrug (de Zaanbrug), een spoorbrug en een fietsbrug.

De provincie Groningen is beheerder van het Noord-Willemskanaal en verantwoordelijk voor een vlotte en veilige doorvaart van schepen. ProRail bedient de spoorbrug; de gemeente de andere twee. Door de brugbediening van de drie bruggen nog beter op elkaar af te stemmen, kan tijd gewonnen worden.

Extra treinen

Na 2020 gaat er elk uur een extra sneltrein rijden tussen Groningen en Leeuwarden. Na 2022 rijden er elk kwartier doorgekoppelde treinen tussen station Groningen Europapark, het Hoofdstation en Station Groningen Noord en vervolgens de regio in richting Delfzijl/Roodeschool en Nieuweschans/Veendam. Ook voor de situatie waarin de extra sneltrein rijdt en de overige maatregelen op het Hoofstation nog niet zijn doorgevoerd, is er voldoende tijd beschikbaar voor de brugopeningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen