Moeder en dochter halen tegelijk mbo-diploma

Moeder Grietje en dochter Emma
Moeder Grietje en dochter Emma
Foto: Noorderpoort

Een bijzondere MBO-diploma uitreiking vond woensdag 13 juli plaats bij het Noorderpoort. Zowel moeder Grietje en dochter Emma ontvingen tegelijkertijd hun mbo-diploma voor dezelfde opleiding.

Dat een diploma heel goed een familieaangelegenheid kan zijn, bewezen moeder Grietje en dochter Emma. ‘Dat we hier samen onze diploma mogen ophalen, vind ik toch wel echt een kroontje op alles wat we hebben meegemaakt,’ zegt moeder Grietje Holwerda trots.

Zelfde opleiding, andere studielocatie

Moeder Grietje Holwerda heeft haar diploma gehaald voor de opleiding Directiesecretaresse/Managementassistent, die zij volgde bij Noorderpoort Business & Administratie in Groningen. Dochter Emma (17) volgde de soortgelijke opleiding Secretaresse bij Noorderpoort Beroepsonderwijs Appingedam.

Beiden zijn ze in één keer geslaagd, zonder herkansingen én ze ontvingen ook nog eens op dezelfde dag hun mbo-diploma.

Gezin, werken, school, studie en dan slagen

Grietje raakte geïnspireerd nadat ze twee jaar geleden meekwam naar het intakegesprek van haar dochter Emma. Het leek haar zo’n leuke studie, dat ze zich aanmeldde voor het bbl-traject van de opleiding.

Dochter Emma is enorm trots op haar moeder: ‘Ik vind het zo knap. Ze is al wat ouder en zit niet in het schoolritme.’ Ook neemt Emma haar petje af voor haar moeder die alle ballen in de lucht kon houden. ‘Ze heeft natuurlijk een gezin en ze moet werken en naar school en thuis nog leren. Ik vind het echt knap dat ze het gedaan heeft en ook nog in één keer geslaagd is!’

Een echte familieaangelegenheid

Gedurende de hele studietijd kreeg Grietje gelukkig heel veel hulp van haar familie. Emma kon naast haar studie veel overnemen in het huishouden, wat onder andere betekende dat Emma er iedere dag voor zorgde dat het avondeten bereid werd.

‘Dan kan ik tenminste zelf beslissen wat we te eten krijgen,’ zegt Emma. Ook de jongste dochter Jolien kon haar steentje bijdragen aan de studie van haar moeder. ‘Ik ben niet goed in rekenen en daar kon zij me dan weer goed mee helpen,’ bekent Grietje.

Elkaar helpen en motiveren

Dat moeder en dochter eenzelfde soort opleiding volgden, werkte erg in hun voordeel. Ze konden elkaar helpen en motiveren. Grietje en Emma waren dan ook vaak in het weekend samen bezig met hun studie.

‘We konden elkaar tips geven en vragen aan elkaar stellen,’ zegt Grietje. Emma vult aan: ‘Vooral met het examen konden we elkaar ondersteunen. Ik kon haar helpen en voorbereiden op wat komen ging, omdat ik het examen iets eerder had.’

Emma start na de zomer met de studie Medewerker Marketing & Communicatie bij Noorderpoort Business & Administratie, de oude schoollocatie van haar moeder.

Voor Grietje zit het studerende leven er nu echt op. ‘Ik ga nooit weer een hele studie doen. Ik vond het heel erg leuk om te doen, maar het is gewoon heel druk. Zeker om het te combineren met een baan en met het gezin. Ik zou niet zo snel weer een volledige studie doen, maar wel cursussen volgen,’ zegt Grietje.

Ze blijft werkzaam bij de RUG, waar ze ook haar werkervaringsplek heeft gehad de afgelopen twee jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen