Feestelijk en veilig Koningsnacht en Koningsdag

Foto: CC BY-SA 3.0/Daniel Case

Zondag 26 en maandag 27 april is Groningen de plek waar vele duizenden mensen Koningsnacht en -dag vieren.

Tijdens de Koningsnacht worden 100.000 bezoekers verwacht en zal de drukste nacht van het jaar worden in het horecagebied van de binnenstad.

Op Koningsdag maandag 27 april worden 150.000 bezoekers verwacht. Op deze dag bezoeken veel mensen de Vrijmarkt aan de singels. Later op de middag en avond trekt veel publiek naar de Groninger binnenstad.

De gemeente heeft een aantal maatregelen en spelregels vastgesteld:
De gemeente maakt de binnenstad fiets- en autovrij voor voetgangers en voor bezoekers van de Vrijmarkt.
De verkoop van alcohol in glas en blik wordt verboden.
Bepaalde straten worden afgesloten en voor de spreiding van het vele publiek zijn er diverse podia verspreid over de binnenstad.

Afsluitingen binnenstad op 26 en 27 april
Voor de veiligheid sluit de politie om 21.00 uur vijf hekken. De hekken staan op de Grote Markt bij het Infocentrum/Grand Theatre, in de Guldenstraat/Tussen beide Markten, beide zijden Tingtangstraatje, bij het Koude Gat/Vismarkt en bij het Koude Gat/Herestraat. Ook komt er een hek bij de Stoeldraaierstraat/Zwanestraat/Oude Kijk in ‘t Jatstraat in de Ellebogenbuurt.

Maandag 27 april sluit de gemeente de hekken alleen bij extreme drukte. Vanaf het moment dat de hekken gesloten zijn, kunnen bezoekers niet meer rechtstreeks van de ene in de andere straat komen. Om te zorgen voor een goede doorstroming worden alternatieve looproutes aangegeven. Deze staan aangegeven op borden die langs de route geplaatst zijn.

Verbod op verkoop alcohol in glas en blik
De verkoop van alcohol in glas en blik is verboden van zondag 26 april 19.00 uur tot dinsdag 28 april 6.00 uur. Dit geldt voor horecabedrijven, slijterijen, bierservices en winkels binnen de diepenring. Op terrassen en bij buitentaps mag alleen in plastic geschonken worden. Getapte glazen in horeca-inrichtingen mogen niet mee naar buiten worden genomen. Het is bezoekers niet toegestaan om meer dan één alcoholconsumptie in bezit te hebben.

Extra fietsrekken
Van zondag 26 april 13.00 uur tot dinsdag 28 april 6.00 uur is het verboden om fietsen te parkeren in de volgende straten: Poelestraat, Peperstraat, Papengang, Grote Kromme Elleboog, Kleine Kromme Elleboog, Uurwerkersgang, Turftorenstraat (tussen De Laan en de Ellebogen), Waagstraat en de zuidzijde van de Vismarkt tussen Haddingestraat en Folkingestraat. Fietsen mogen alleen in fietsrekken geplaatst worden. De gemeente plaatst extra fietsrekken op het A-kerkhof bij de Der Aa-kerk en in de Kreupelstraat bij de Martinitoren. Fout geparkeerde fietsen worden verwijderd. Dit is nodig om het aangewezen gebied bereikbaar te houden voor hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance.

Bron: Gemeente Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden