‘Straight-line coaching: Herken jouw patroon’

Foto: LS Fotografie

In mijn leven ben ik veel manieren van coachen tegengekomen. De ene manier is uiteraard niet beter dan de ander. Het ligt aan het probleem en wat het beste past bij de persoon die gecoacht wordt. Mijn grote favoriet is provocatief coachen. Ik ben net gestart met de opleiding provocatief leiderschap. Daar zal ik je binnenkort wat meer over vertellen.

Vandaag ga ik wat informatie met je delen over straight-line coaching. Volgens deze methode leven wij mensen in drie werelden: Je leeft in een cirkel, in een zigzagpatroon of in een rechte lijn. Ik zal ze omschrijven zodat je ze alle drie herkent en kunt inzien in welk patroon jij leeft. Misschien zigzag jij wat betreft je voedingspatroon en leef je in je werk in een rechte lijn.

Cirkel

Mensen die cirkelgedrag vertonen doen veel oppervlakkige acties, ze kunnen urenlang bezig zijn met zaken die er niet toe doen in plaats van resultaat creëren. Deze mensen willen, hopen en wensen heel veel.

Wat betreft voeding en training willen zij heel graag afvallen, een strakker lichaam of fitter worden. In het extreme geval kunnen zij bij wijze van spreken tien jaar lang op de bank zitten en hopen dat ze tien kilo lichter worden. Het komt voor dat zij niet inzien waarom er in de praktijk niks verandert.

Zigzag

Mensen die zigzaggedrag vertonen doen veel oppervlakkige acties, maar daarnaast ook kernacties. Deze mensen willen, hopen en wensen heel veel, maar komen ook in actie om hun doelen te bereiken. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld op het laatste moment heel hard gaan leren voor een tentamen, ze geven even wat gas en gaan daarna weer ontspannen.

Wat betreft voeding en training kunnen zij de kernacties uitvoeren om doelen te halen, maar vallen zij ook geregeld weer terug in oude patronen. Deze mensen starten vaak, maar stoppen net zo vaak. Ze beginnen op maandag, op woensdag eten ze iets wat ze zichzelf verboden hadden en ach, dan maakt het toch niet meer uit! Ze beginnen de maandag erop weer opnieuw.

Rechte lijn

Mensen die het rechte lijngedrag vertonen doen voornamelijk kernacties. Deze mensen willen, hopen en wensen heel veel, maar doen ook daadwerkelijk ‘het huiswerk’ wat gedaan moet worden om het doel te bereiken. Ze zeggen wat ze doen en ze doen het.

Wat betreft voeding en training bereiken zij datgene wat ze willen bereiken, door de kennis die ze hebben daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Het blijft niet bij dromen, ze gaan het doen. Zij trainen en eten consequent. Ze blijven zichzelf verbeteren tijdens trainingen en eten voor 80-90% producten vol voedingsstoffen en 10-20% bewerkte voedingsmiddelen.

Herken jij de patronen? Vertoon jij ander gedrag op verschillende gebieden in je leven of overal hetzelfde?

Ik zal een tip met je delen hoe je volgens deze methode uit het cirkel- of zigzagpatroon kan komen:
Vraag jezelf zeker vijf keer per dag af of dit het meest productieve is wat je op dit moment aan het doen bent.

Ook al is het heel lekker en heb je heel erg veel zin in een snack, op zo’n moment kan je jezelf vragen of de snack de meest productieve keuze is.

Als je voor de tiende keer in een uur over je tijdlijn op social media scrolt, kan je aan jezelf vragen of het nogmaals lezen van veelal dezelfde berichten het meest productieve is.

Eerst je patroon herkennen, dan erkennen en dan veranderen.

Esther de Boer.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen