Waardering voor het fietsen stijgt licht

Foto: De Redactie

De waardering voor het fietsen is licht gestegen. Het gemiddelde rapportcijfer voor fietsen in de stad Groningen is licht gestegen naar een 7,0 in 2016. Dit was van 6,9 in 2015.

Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek dat de gemeente hiernaar doet via het Stadspanel van Onderzoek & Statistiek.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste mensen vooral gebruik maken van de fiets omdat het sneller is, goedkoper dan andere vervoerswijzen is en goed voor het milieu. Vooral gezondheid (86%) wordt als belangrijk item genoemd.

Fietsenstalling

Diefstal van fietsen blijft een aandachtspunt. Tien procent van de deelnemers aan het onderzoek had hier in 2015 mee te maken en zelfs 5 procent meerdere keren.

Ook het stallen van fietsen vormt een probleem. Vooral het stallen in de binnenstad en bij de treinstations wordt negatief beoordeeld.
Dit is voor de gemeente een bevestiging dat het stallen van de fiets dit jaar een belangrijk aandachtspunt moet zijn.

De gemeente gaat ‘fietsstewards’ aanstellen die fietsers gaan wijzen op de juiste stallingsplekken in het centrum en bij het station. Ook komt er een campagne om het fietsend publiek te wijzen op de stallingsvakken die op veel plaatsen in het centrum zijn en op de aanwezigheid van gratis bewaakte fietsenstallingen.

Onveilige locaties

De locatie die fietsers als onveilig ervaren zijn de Korreweg, de Westerhaven (kruising met Westersingel en A-straat), de Vismarkt en de Wilhelminakade.

Voor de Korreweg zijn er plannen om er een fietsstraat van te maken, de kruising Wilhelminakade-Prinsesseweg wordt verkeersveiliger gemaakt en de kruising bij de Westerhaven ondergaat een metamorfose als de plannen uit de Binnenstadsvisie worden uitgevoerd.

Veel fietsers van buiten de stad vinden het fietsen in de stad op vele fronten spannender, ingewikkelder en onoverzichtelijker dan de fietsers uit de stad die het al jaren gewend zijn. Vooral het typisch Gronings fenomeen ‘alle richtingen tegelijk groen’ springt er hierbij uit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen