Geen anderhalve meter meer, maar coronatoegangspas belangrijker

Foto: De Redactie

Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge kondigden tijdens de persconferentie verschillende versoepelingen aan.

Rutte was blij te melden dat de anderhalve meter per 25 september als verplichting wordt afgeschaft. “Maar we kunnen nog niet helemaal terug naar het oude normaal”, aldus Rutte. “Ik zeg er meteen bij, dat is niet de dag waarop alles weer helemaal is zoals voor corona. Daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en opnames in het ziekenhuis. Er zijn ook nog te weinig mensen immuun en dat maakt het najaar onzeker.”

Volgens het OMT is het verantwoord in risicovolle situaties met een coronatoegangsbewijs te werken.

Festivals, sportwedstrijden en evenementen kunnen binnen met een vaste zitplaats weer “volop” georganiseerd worden. De horeca blijft tussen 00.00 en 06.00 uur gesloten. Rutte: “Dit raakt vooral de poptempels en de discotheken en clubs. We zijn aan het kijken wat dit betekent voor de eigenaars en hoe we grote omzetverliezen en een lagere kaartjesverkoop bij festivals kunnen compenseren.”

De coronatoegangsbewijs gaat gelden bij elk horecaonderzoek, alle festivals en evenementen, bioscopen, voetbal binnen en buiten tot 13 jaar. Voor meerdaagse evenementen gaat gelden dat het toegangsbewijs iedere dag gecontroleerd moet worden.

Dat is nodig omdat ondanks de mededeling tijdens de vorige persconferentie dat de toegangspas pas nodig zou zijn vanaf 75 mensen het risico te groot is.

Voorlopig geen eigen bijdrage voor testen, extra geld voor handhaving

Wie zich voor het coronatoegangsbewijs moet laten testen, hoeft voorlopig geen eigen bijdrage te betalen. Dat zei premier Rutte op de persconferentie. Ook komt er volgens de premier extra geld beschikbaar voor gemeentes om toezicht op de naleving van de regels te houden.

Het toegangsbewijs blijft een tijdelijke maatregel, zo benadrukte Rutte. Op 1 november wordt bekeken of de coronapas in onder meer de horeca nog verplicht blijft.

Mondkapjesplicht blijft gelden in het ov

De mondkapjesplicht blijft in het openbaar vervoer en in taxi’s voorlopig gelden. Voor stations en perrons wordt wel een uitzondering gemaakt. Daar hoeft geen mondkapje gedragen te worden. Ook op luchthavens moeten voorlopig nog mondmaskers gedragen worden.

Het doel van de coronatoegangspas is volgens Rutte en de Jonge dat zoveel mogelijk mensen zich veilig voelen om de deur uit te gaan en mee kunnen doen aan het sociale leven. Ook het verkleinen van een snelle verspreiding van het virus is het doel. Het blijkt volgens de Jonge dat bij een groep mensen de vaccinatie niet of bijna niet werkt (5%) en er is een kleine groep die zich niet kan laten vaccineren. “Zij willen ook graag weer meedoen aan het normale leven”, aldus de Jonge. Er komt geen vaccinatieplicht, werd benadrukt tijdens de persconferentie.

In het onderwijs wordt op advies van het OMT de laatste restricties los gelaten. Voor het hoger onderwijs gaat gelden per 25 september dat de nu nog geldende groepsgrootte van 75 komt te vervallen. Dat gaat ook gelden voor de mondkapjesplicht vervalt op scholen. In het primair onderwijs komt de quarantaineregel te vervallen als een kind positief wordt getest.

Rutte benadrukte wel ‘elkaar de ruimte te geven, geen handen te schudden, voor voldoende ventilatie te zorgen en een afspraak maken bij klachten’. Het advies blijft werk thuis als het kan.

“Gun elkaar wat, blijft het belangrijkste advies”. “Respecteer de keuze van anderen, zoals bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje in een supermarkt of de anderhalve meter hanteren”, aldus Rutte.

“Het is niet de bedoeling dat het Coronatoegangsbewijs op wikipedia een pagina krijgt. Deze maatregel is tijdelijk”, benadrukte Rutte.

Rond 1 november komt er een volgend weegmoment na een advies van het OMT, gevolgd door een persconferentie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen