273 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen

Foto: Matthewafflecat by Pixabay

In de provincie Groningen zijn 273 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdagmiddag.

In de gemeente Groningen werden 66 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Delfzijl (30), Midden-Groningen(29), Het Hogeland en Westerkwartier (28), Oldambt (27), Stadskanaal (17), Westerwolde (16), Veendam (14), Pekela (9), Loppersum (5), Appingedam (4).

In de afgelopen 24 uur is één sterfgeval uit de gemeente Groningen als gevolg van het coronavirus gemeld aan het RIVM. Vier personen, waarvan twee uit de gemeente Delfzijl, één uit Groningen en één uit Midden-Groningen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Druk op ziekenhuizen in Noord Nederland blijft hoog

Op dit moment liggen 184 coronapatiënten in de Noordelijke ziekenhuizen, waarvan 62 op de IC. Dat meldde Acute Zorg Netwerk Noord donderdag in een persbericht.

De zorg in zowel de ziekenhuizen als in de verpleeg- en verzorgingshuizen en wijkverpleging staat onder hoge druk door de toename van coronapatiënten en ziekte van zorgpersoneel. Met name de druk op de IC-bedden en de druk om patiënten over te plaatsen naar de VVT is erg groot. Door personele krapte in de verpleeghuizen stagneert de overplaatsing van patiënten uit de ziekenhuizen in die richting.

De (poliklinische) afspraken die op dit moment zijn gepland, gaan vooralsnog door. Als de situatie wijzigt, neemt het ziekenhuis contact op met de patiënten. Alle medische noodzakelijke zorg die niet kan worden uitgesteld, gaat door en ook de spoedzorg in de ziekenhuizen blijft beschikbaar.

De situatie in de Noordelijke zorginstellingen blijft zorgelijk. Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen week in het Noorden met ongeveer 50 procent toegenomen ten opzichte van de week ervoor.

We hopen dat het effect van de lockdown de komende dagen zichtbaar gaat worden en dat het aantal besmettingen zal afnemen en daarmee ook de druk op de Noordelijke zorg als geheel. ‘Het blijft van het grootste belang de bekende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen: met name rondom Kerst en Oud&Nieuw!’, aldus het AZNN.

Landelijk

Het RIVM heeft 11.555 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er ruim duizend meer dan het instituut woensdag noteerde. Volgens gecorrigeerde cijfers werden toen 10.432 positieve testresultaten gemeld.

Tussen woensdag en donderdagochtend zijn 89 sterfgevallen geregistreerd die zijn gerelateerd aan Covid-19. Een dag eerder waren dat er 106. Dit betekent niet dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Cijfers komen soms met vertraging binnen.

Het aantal besmettingen is de afgelopen weken steeds verder opgelopen. Met een strenge lockdown hoopt het kabinet daarin verandering te brengen.

In totaal liggen er nu 2308 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 596 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op dit moment liggen ook 1712 coronapatiënten op de verpleegafdeling.

Er werden 321 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 24 nieuwe opnames meer dan gisteren. Op de intensive care werden 38 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden