Kabinet wil wat meer perspectief bieden

Het kabinet komt woensdag bijeen tijdens het ministeriële crisisberaad voor overleg over de coronamaatregelen en over een eventuele versoepeling daarvan. Of dat goed nieuws is voor de terrassen, strandtenten, kappers en schoonheidssalons is nog even afwachten.

Het kabinet wil de bevolking wat meer ‘perspectief’ gaan bieden in de strijd tegen het coronavirus. Uitgangspunt daarbij blijft dat mensen zoveel mogelijk vanuit thuis blijven werken, maar er zal meer aandacht komen voor welke maatregelen eventueel wèl versoepeld kunnen worden. De afgelopen tijd groeit de kritiek op de maatregelen. Op straat en in winkelcentra wordt het drukker, waarbij de mensen zich over het algemeen wèl houden aan de anderhalve meter regel.

Die anderhalve meter samenleving lijkt door de meeste Nederlanders geaccepteerd. Premier Rutte noemt dit ‘het nieuwe normaal’. Ethicus Erwin Kompanje is niet zo blij met deze term. Dat zei hij afgelopen zondag in het programma Op1. Kompanje vindt die term niet erg hoopgevend. Wat hem betreft is de situatie tijdelijk en moeten we op den duur weer terug kunnen naar een samenleving zoals we gewend zijn van voor de coronacrisis. Volgens hem is ‘het tijdelijk abnormaal’ een betere omschrijving.

Volgens bronnen gaat het kabinet woensdag in een persconferentie de eventuele versoepelingen uiteen zetten. Vooral de horeca, sportscholen en contactberoepen zoals kappers en nagel- en beautysalons zijn benieuwd. Wellicht krijgen zij van het kabinet wat meer ‘perspectief’ op een aangepaste terugkeer in de samenleving. “Het is niet te zeggen of dat gaat lukken”.

“Er komt misschien wat meer ruimte, maar die moet er dan wel zijn,” aldus Rutte. Eerder zei de premier al dat een eventuele versoepeling stap voor stap zal gaan.

De meeste coronamaatregelen liepen door tot 20 mei en 1 juni. Het verbod op evenementen was al verlengd tot 1 september. De basisscholen en kinderopvang openen hun deuren komende maandag, 11 mei. Kinderen mogen al sinds vorige week weer samen buiten sporten.

Woensdagavond zal tijdens de persconferentie duidelijk worden of er sprake is van een verdere versoepeling van de coronamaatregelen en op welke data eventueel de aangepaste maatregelen ingaan.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden