Besluit over schoolexamens: Streep door eindexamens middelbare scholieren

Foto: Publiek Domein

De centrale eindexamens voor leerlingen in het voortgezet onderwijs gaan dit jaar niet door. Leerlingen kunnen na de zomer gewoon naar het mbo, de hogeschool of de universiteit, bevestigen bronnen in Den Haag.

Het halen van de schoolexamens, die leerlingen ter voorbereiding op de landelijke examens hebben gemaakt, is genoeg voor een diploma. ‘De schoolexamens vormen de basis van het diploma dit jaar’, schrijft de minister.

Scholieren krijgen daarnaast meer tijd om een vervolgstudie te kiezen, meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb). De aanmeldtermijn voor hbo-en wo-studies verschuift met één maand naar 1 juni. Leerlingen die naar het mbo gaan moeten zich voor 1 mei aanmelden, ook daarvoor krijgen ze één maand meer de tijd dan normaal.

Dinsdag werd aangekondigd dat er vandaag duidelijkheid komt over het al dan niet afnemen van de schoolexamens. Verschillende onderwijsbonden riepen de overheid al op de examens te schrappen, na de verscherpte maatregelen die maandagavond werden afgekondigd in verband met het coronavirus.

Een van de maatregelen die het kabinet maandagavond aankondigde is een verbod op alle bijeenkomsten tot 1 juni. Justitieminister Fred Grapperhaus (CDA) zei dat voor scholen een andere regeling geldt. “Alle bijeenkomsten zijn verboden, dan is het toch ondenkbaar dat er deze week leerlingen schoolexamens gaan maken. Dat kun je niet verwachten”, aldus voorzitter Eugenie Stolk van de Algemene Onderwijsbond in het AOb-blad.

Schoolexamens gaan niet door

Alle schoolexamens zijn per direct opgeschort, meldde Schoolbestuur Openbaar Onderwijs Groningen maandagavond. ‘We vinden het niet verantwoord de schoolexamens binnen de schoolgebouwen af te nemen’, aldus een verklaring op de website van Openbaar Onderwijs Groningen.

https://twitter.com/O2G2Nieuws/status/1242193662286667778

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden