‘Storm zwaarder dan verwacht’

Foto: CC BY 2.0/Creative Commons/ Flickr/Webhamster

De zuidwesterstorm Ciara is tot dusver zwaarder dan verwacht. Op de Noordzee wordt nu op verscheidene plaatsen windkracht 11 gemeten, meldt Weeronline. Eerder was uitgegaan van een storm met ruim windkracht 10. Voor Noord-Holland en de Wadden is code oranje van kracht. Dat houdt in dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, met risico op schade, letsel of veel overlast.

Op Vlieland was tussen 12.00 en 13.00 de windkracht gemiddeld 10. De zwaarste windstoot op het eiland had een snelheid van 129 kilometer per uur. Dat is de zwaarste windstoot die tot nu toe tijdens deze storm in Nederland op het land is gemeten.

Mogelijk bereikt de wind op de westelijke Wadden en langs de kust van Noord-Holland later zondagmiddag kort windkracht 11. Daarbij is kans op zeer zware windstoten tot 130 km per uur.

Geen bediening van bruggen en sluizen

De bediening van bruggen en sluizen is inmiddels rond 13.00 uur stopgezet in de provincie Groningen. Schepen die nu nog varen zijn naar de eerstvolgende ligplaats gebracht.

Qbuzz laat via twitter weten dat ‘het uitvoeren van de dienstregeling van onze bussen in Groningen en Drenthe is lastig te voorspellen’.

Voor het openbaar vervoer is het advies is de reisplanners te checken of bussen en treinen ook rijden.

 

Vanuit de provincie Groningen komen verschillende schademeldingen binnen.

https://twitter.com/erikhogeboom/status/1226504866538893312

De zware storm houdt aan de kust aan tot begin van de avond, wanneer buien met zeer zware windstoten van ongeveer 130 kilometer per uur passeren.  Code oranje geldt in de provincie Groningen van 18.00 uur tot 23.00 uur zondagavond. Daarna verdwijnt de storm, maar blijft het onstuimig.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden