Subsidie voor verduurzaming rijksmonumentale kerk Overschild

Foto: Provincie Groningen

De Stichting Oude Groninger Kerken ontvangt voor de verduurzaming van de rijksmonumentale kerk in Overschild een subsidie van 260.000 euro van de provincie Groningen. Op het dak van de kerk komen zonnewarmtecollectoren.

In de kerk worden bevingsschadeherstel, bouwkundig versterken, restauratie, herbestemming en energietransitie gecombineerd.

Voor dit project werkt de Stichting Oude Groninger Kerken samen met diverse partners waaronder de Hanzehogeschool.

Verduurzaming

Bij het verduurzamen van de kerk wordt gebruik gemaakt van het concept ‘WarmBouwen’. Daarbij worden de binnenmuren met behulp van warmtepompen op een constante temperatuur gehouden. Ook krijgt het gebouw een dak van zonnewarmtecollectoren. Deze pilot sluit goed aan bij de eerste versterking van het dorp Overschild, meldt de provincie.

Vaklieden

In Groningen is specifiek behoefte aan het opleiden van vaklieden, zodat zij het erfgoed aardbevingsbestendig in stand kunnen houden en restaureren. Dat betekent dat de theoretische en praktische lesstof in het onderwijs hier goed op moet aansluiten.

In 2018 heeft het ministerie van OCW aan de provincie Groningen bedrag van 1 miljoen euro toegekend om innovatie op het gebied van duurzaamheid, herbestemming en vakmanschap te organiseren en dit te koppelen aan het onderwijs.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen