Hooikoortsklachten door hitte en bijvoetpollen

Foto: Publiek Domein

Hooikoortspatiënten kunnen de komende dag meer klachten krijgen. De bijvoet komt in bloei en voor veel hooikoortspatiënten betekent dat een opleving van de hooikoortsklachten, juist nu het graspollenseizoen ten einde loopt.

De pollen komen op een ongelukkig moment. Door de hitte kan de ozonconcentratie flink oplopen en dit in combinatie met de hitte en pollen kan dat zorgen voor klachten bij mensen met aandoeningen aan bijvoorbeeld de luchtwegen, waarschuwt natuurwebsite Nature Today. De pollen blijven bovendien in de lucht ronddwarrelen omdat er zeker tot vrijdag geen regen wordt voorspeld.

Volgens Nature Today staan de bijvoetplanten er dit jaar goed bij. Door de hoge temperaturen kunnen ze zich extra snel ontwikkelen waardoor veel planten tegelijk gaan bloeien en er veel pollen in de lucht komen. Rond 28 juli begint die piekperiode, na 18 augustus zijn de meeste bijvoetplanten doorgaans wel uitgebloeid.

Meerdere allergieën

Uit het Allergieradaronderzoek van het LUMC en Wageningen University blijkt dat 92 procent van de mensen die gevoelig is voor bijvoetpollen ook allergisch is voor graspollen; 64 procent is ook gevoelig voor huisstofmijt, 60 procent voor katten en 34 procent voor voedselallergie.

Veel mensen met bijvoetpollenallergie zijn zich er waarschijnlijk niet bewust van dat bijvoetpollen de bron zijn van hun klachten. Als je normaal gesproken in juli en augustus extra hooikoortsklachten hebt, dan is het echter vrij zeker dat bijvoet de boosdoener is.

Tips om klachten te voorkomen of verminderen

  • Gebruik tijdig je hooikoortsmedicijnen;
  • Vermijd lichamelijke inspanning in de buitenlucht;
  • Ga niet in de buurt van bloeiende bijvoetplanten pauzeren;
  • Gebruik pollenwerende horren om de pollenconcentratie binnen lager te houden;
  • Beperk of vermijd het eten van voedsel dat kruisreacties kan veroorzaken. Een aantal voorbeelden zijn: selderij, peterselie, wortel en venkel, en fruitsoorten zoals mango en druiven.

Zie hier een overzicht van voedingsmiddelen die een kruisreactie kunnen geven met bijvoetpollen.

Het advies bij heftige klachten is om contact op te nemen met de huisarts.

(Bron: naturetoday.com)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen