Daan Roosegaarde – Presence in Groninger Museum

Foto: Archief De Redactie

De eerste grote museale soloproject ‘Presence’ van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde is sinds zaterdag 21 juni te zien in het Groninger Museum.

‘Presence’ is een nieuw, baanbrekend, interactief kunstwerk, dat hij in opdracht van het Groninger Museum ontwikkelde. Het is een groot lichtgevend landschap dat door de aanwezigheid van bezoekers van vorm en kleur verandert. De installatie daagt uit tot fysieke interactie, zoals aanraken, voelen en bewegen, dat je bewust maakt van je eigen aanwezigheid.

Roosegaarde is onder andere bekend van Icoon Afsluitdijk en internationale projecten als Waterlicht en Smog Free Tower, als ‘buitenkunstenaar’. Het is de eerste keer dat de kunstenaar de binnenruimte op deze schaal verkent. een tentoonstelling laat zien in een museum

Daan Roosegaarde: “Dit project was voor mij heel spannend, want meestal maak ik werken die buiten te zien zijn. Ik wilde intimiteit, een soort verstilling creëren binnen de muren van het museum. Presence is een tentoonstelling waarin volwassenen weer even kind kunnen zijn en waar tegelijkertijd een belangrijke maatschappelijke boodschap achter schuilt. Het raakt.”

Menselijke aanwezigheid

Als vertrekpunt voor Presence nam Roosegaarde het beeld van de ecologische voetafdruk en de invloed van onze menselijke aanwezigheid op aarde: bezoekers laten sporen achter in de tentoonstelling die na verloop van tijd weer verdwijnen en plaatsmaken voor nieuwe patronen. Een andere bron van inspiratie is de landschaps- en omgevingskunst uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Ook hierin speelden het sterke besef van de kwetsbaarheid van de aarde en interactiviteit een grote rol. De interactie met Presence zorgt dat bezoekers op een symbolische manier doormaken waar het over gaat: onze impact op de wereld en onze rol daarin.

Droomlandschap

Door het specifieke gebruik van licht en de manier waarop het werk reageert op bezoekers, is het als een droomlandschap vol nieuwe en onverwachte mogelijkheden dat aanzet tot experimenteren. Voelen, aanraken en bewegen zijn essentieel om het werk te ervaren. De bezoekers ondergaan in de installatie constante perspectiefwisselingen. In de ene zaal voel je je klein, in de volgende juist heel groot. Presence gaat over de betrokkenheid met je omgeving en doet je je eigen aanwezigheid op een verrassende manier ervaren.

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 1979) staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen voor de openbare ruimte, waarin social-design, kunst en (bio)technologie samenkomen. Hij typeert zijn werk als ‘techno-poetry’: een mix van technologie en creativiteit waarbij de grenzen tussen alfa- en bètawetenschappen vervagen en die volgens de kunstenaar de drijvende kracht is achter maatschappelijke veranderingen. In samenwerking met zijn team van ontwerpers, engineers en projectmanagers onderzoekt hij thema’s als de relatie tussen mens en technologie, tussen digitaal en fysiek en tussen levende en niet-levende materie. Natuurfenomenen als lichtgevende kwallen en vuurvliegjes fascineren hem en het element licht speelt vaak een grote rol in zijn werk.

Publicaties

Onlangs verscheen de eerste monografie van de kunstenaar, getiteld Daan Roosegaarde, met bijdragen van Nico Daswani van World Economic Forum, Fumio Nanjo van Mori Art Museum Tokyo, Carol Becker van Columbia University New York, en Daan Roosegaarde. Het Engelstalige boek is uitgebracht door de gerenommeerde kunstboekenuitgever Phaidon. De Nederlandstalige versie verscheen bij Lecturis. Daarnaast schreef conservator Sue-an van der Zijpp een toelichting op de tentoonstelling. Deze tekst is gratis verkrijgbaar in het museum en via groningermuseum.nl/presence.

Daan Roosegaarde – Presence is tot en met 12 januari 2020 te zien in het Groninger Museum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen