Tijdelijke fietsbrug op locatie Paddepoelsterbrug

Archief De Redactie
Archief De Redactie
Foto: Gemeente Groningen

Er komt een tijdelijke hoge fiets-voetgangersbrug over het Van Starkenborghkanaal. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat vrijdag besloten.

De brug komt in plaats van de vorig jaar in september aangevaren Paddepoelsterbrug. De minister heeft besloten de aangevaren Paddepoelsterbrug niet terug te plaatsen, omdat ‘het risico op nog een aanvaring te hoog is’. In het afgelopen anderhalve jaar zijn drie aanvaringen geweest waarbij het beweegbare deel bij de laatste aanvaring van het landhoofd is gestoten.

Om de verbinding te herstellen komt er een tijdelijke brug.

Dit is het resultaat van de gesprekken die afgelopen maanden hebben plaatsgevonden tussen Rijkswaterstaat, provincie en gemeenten.

‘Hoewel provincie en gemeenten zich hebben ingezet om de aangevaren brug terug te laten plaatsen, respecteren zij het besluit van de minister met de gelijktijdige toezegging dat er zo snel mogelijk een tijdelijke hoge fiets-voetgangersbrug komt’.

Rijkswaterstaat bekijkt daarnaast of het mogelijk is om een tijdelijke fietsvoetpont te laten varen.

De gekozen tijdelijke fietsbrug is geen structurele oplossing voor het geschikt maken van de vaarweg voor klasse Va-schepen. Rijkswaterstaat, de gemeenten en de provincie zijn ondertussen begonnen met de planvorming voor een structurele oplossing, waarbij ook de omgeving wordt betrokken.

Rijkswaterstaat neemt maatregelen om het risico ter hoogte van de Paddepoelsterbrug te verlagen. Het gaat dan om het verbreden van de vaarweg naar 54 meter over ongeveer 400 meter en het verwijderen van de oude brugdelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen