Code oranje: voor onweersbuien met kans op zware windstoten

Foto: Archief De Redactie

Opnieuw is er kans op zware onweersbuien met zware windstoten. Het KNMI heeft code oranje afgekondigd.

De weerswaarschuwing geldt voor Groningen tussen 20.00 uur en 23.00 uur vrijdagavond.

Code Oranje

Code oranje betekent ‘Wees voorbereid’ en wordt afgegeven door het KNMI als er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

De dag begon zonnig met af en toe bewolking in Groningen. De temperaturen lopen op tot 25 graden.

Later vanmiddag en in de eerste helft van de avond trekt een smalle maar felle buienlijn met onweer van zuidwest naar noordoost over ons land, meldt het KNMI.

De buien kunnen gepaard gaan met zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur uit een zuidelijke richting. Bij de buien is er ook kans op hagel en veel neerslag in korte tijd. Na de buien is de wind gedraaid naar zuid.

Pinksterweekend

Op zaterdag staat een groot deel van dag een stevige wind. Ook is er nog kans op een enkele regen- of onweersbui. Het is kouder met temperaturen tussen de 16 en 20 graden.

Zondag, eerste pinksterdag is het overwegend droog weer en is er kans in de middag op een bui. De temperatuur ligt tussen de 17 en 22 graden.

Op tweede Pinksterdag trekken veel wolkenvelden over Nederland. In de middag neemt de kans op fellere buien en onweer toe. Ook dan liggen de temperaturen tussen de 18 en 22 graden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen