Recreatiegebied ‘Achter Diek’ Zoutkamp officieel geopend

Wethouder Harmannus Blok, de schoolkinderen en de garnalenkoningin openen officieel Zoutkamp Achter Diek.
Wethouder Harmannus Blok, de schoolkinderen en de garnalenkoningin openen officieel Zoutkamp Achter Diek.
Foto: Hink Horneman

Het nieuwe recreactiegebied ‘Achter Diek’ bij de Reitdiepsluis achter de dijk bij Zoutkamp is donderdag 23 mei officieel geopend.

Wethouder Harmannus Blok van gemeente Het Hogeland opende samen met de schoolkinderen uit Zoutkamp het nieuwe recreatiegebied door het water in te rennen om te pootjebaden

Achter Diek is een plek geworden om te zwemmen, een wandeling te maken en van het prachtige uitzicht te genieten. De provincie heeft de inrichting samen met de inwoners van Zoutkamp bepaald. De opening was onderdeel van de herdenking aan 50 jaar afsluiting van de Lauwerszee.

Ten oosten van de sluis is een nieuwe zwemplas, met een strandje en een tribune, bijvoorbeeld geschikt om te zonnen. Een podium voor bijvoorbeeld muziek en andere optredens, was er al.

Wandelpaden

Het gebiedje ten westen van de Reitdiepsluis heeft een nieuw verhoogd wandelpad, deels vlonder, dat over een oude geul en langs twee nieuwe wierden gaat. Deze plek is bereikbaar via het nieuwe schelpenpad over de dijk, waar de wandelaar onderweg een aantal schuttersputten passeert, een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog.

Wandelpad Jachthaven

De wandelroute van de jachthaven naar het dorp is verbeterd. Over de dijk is een schelpenpad aangelegd en het verharde pad door het bos is weer toegankelijk gemaakt.

Rondje Lauwersmeer

De nieuwe recreatie in Zoutkamp is onderdeel van het project Rondje Lauwersmeer. Het 43 kilometer lange wandel- en fietspad rond het Lauwersmeer wordt opgeknapt, zodat de natuur er straks nog beter te beleven is. Fietsend, wandelend of vanaf het water.

Investering

De provincies Fryslân en Groningen en de gemeenten Het Hogeland en Noardeast-Fryslân, Staatsbosbeheer, recreatieschap Marrekrite en het Waddenfonds investeren ruim 3 miljoen euro in de route. Naar verwachting worden de werkzaamheden eind 2020 afgerond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen