Vijftig woningen geselecteerd voor opkoop via Koopinstrument

Foto: Publilek Domein

Vijftig woningen in het aardbevingsgebied zijn geselecteerd voor opkoop via het Koopinstrument van Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

Eigenaren, van wie de woning in het aardbevingsgebied minstens 12 maanden openbaar te koop stond, konden zich tussen 25 februari en 24 maart 2019 aanmelden voor opkoop van hun woning. Dit jaar meldden 76 woningeigenaren zich aan voor het Koopinstrument. Hiervan voldeden er 62 aan de voorwaarden.

Van het jaarlijks beschikbare budget van 10 miljoen euro konden 50 woningen worden geselecteerd voor opkoop. De selectie is gemaakt op basis van de duur dat de woning openbaar te koop staat. Aanmeldingen waarbij sprake was van een verhuisnoodzaak kregen voorrang.

Reservelijst

Aanvragen die niet zijn geselecteerd, maar wel voldeden aan de voorwaarden, zijn op een reservelijst geplaatst. Als een woningeigenaar alsnog de woning op reguliere wijze verkoopt komt daarmee budget vrij voor woningen op de reservelijst. Momenteel staan er nog 12 woningen op de reservelijst.

Koopinstrument

Het Koopinstrument is bedoeld voor woningeigenaren die moeite hebben om hun huis in het aardbevingsgebied te verkopen. NCG startte in 2016 als proef met het Koopinstrument en deze is in helpen. In 2018 is daarop een meerjarig vervolg aangekondigd. Sinds de in 2016 gestartte proef zijn 53 woningen opgekocht met het jaarlijkse budget van 10 miljoen euro.

Opgekochte woningen worden gebruikt als tijdelijke huisvesting voor de versterkingsopgave of opnieuw te koop gezet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen