D66-Jongeren: ‘Geef Groningers het laatste woord over hun burgemeester!’

Foto: Archief De Redactie

De Jonge Democraten Groningen, de onafhankelijke jongerenorganisatie van D66, willen dat de inwoners van Groningen het laatste woord hebben over de nieuw te kiezen burgemeester.

De burgemeester heeft volgens Jonge Democraten Groningen in zijn of haar gemeente een belangrijke functie, en is voor vele burgers ook een herkenbaar gezicht van de lokale politiek. Kortom, een functie die zich uitstekend leent voor een verkiezing.

‘Met de recente grondwetswijziging die benoeming van burgemeesters door de koning afschaft, hét moment om te experimenteren met meer democratische manieren om een burgemeester aan te stellen’, aldus Sander Vellekoop, bestuurslid van de Groninger Jonge Democraten.

“Daarom pleiten wij voor een referendum waarin bewoners van de gemeente Groningen hun voorkeur uit kunnen spreken tussen twee burgemeesterskandidaten,” aldus Vellekoop.

De procedure voor de nieuwe burgemeester voor de stad is dat een commissie van de gemeenteraad in samenwerking met de Commissaris van de Koning uit alle sollicitanten achter gesloten deuren twee kandidaten selecteren, waarna door het Rijk een keuze wordt gemaakt.

“Dit proces kan overduidelijk veel democratischer gemaakt worden door de bewoners van de gemeente de kans te geven in een referendum hun voorkeur uit te spreken voor een van deze twee kandidaten, voordat deze aan Den Haag worden voorgedragen”.

“Zo’n referendum zou een unieke ontwikkeling zijn, en zou van Groningen in een klap een voorloper maken in het democratiseren van de lokale politiek. Verder zal het voor Den Haag moeilijk zijn de wil van de Groningers aan haar laars te lappen als er een duidelijke keuze is gemaakt tussen de twee kandidaten, wat ervoor zorgt dat een referendum zeer effectief zal zijn”, zegt Vellekoop.

“Het is niet meer dan logisch dat de keuze voor de nieuwe Groninger burgemeester niet in een achterkamertje in Den Haag gemaakt wordt, maar in het stemhokje in Groningen,” aldus Vellekoop.

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen