GroenLinks wil duidelijkheid over risico’s funderingsproblemen

Algemene foto fundament nieuwbouwhuis.
Algemene foto fundament nieuwbouwhuis.
Foto: CCO/Publiek Domein

De fractie GroenLinks in Groningen maakt zich zorgen over mogelijke funderingsproblemen in de gemeente.

Volgens het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) lopen 1 miljoen huizen in Nederland risico te verzakken. Dit geldt volgens GroenLinks ook voor huizen in gemeente Groningen.

Naar aanleiding van het onderzoek van tv-programma KRO-NCRV De Monitor over funderingsproblemen in Nederland, heeft de GroenLinks fractie schriftelijke vragen gesteld.

Consequenties voor huiseigenaren

GroenLinks maakt zich zorgen over mogelijke consequenties van funderingsproblemen voor huiseigenaren. Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor hun fundering en de kosten van het herstel. Deze kosten kunnen oplopen tot 100.000 euro per fundering. De GroenLinks fractie vindt het belangrijk dat huiseigenaren met funderingsproblemen niet financieel in de knel komen.

Een lening verkrijgen om funderingsherstel te bekostigen is moeilijk, doordat de waarde van een huis met funderingsproblemen daalt.

GroenLinks woordvoerder Lieke Schoutens wijst erop dat de gemeente huiseigenaren kan ondersteunen. Schoutens: “De gemeente kan zich aansluiten bij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel om woningeigenaren met de financiering te helpen”. Ook wil de partij onderzoek naar de omvang van de funderingsproblematiek. Voor de gemeente Groningen lijken de risico’s volgens GroenLinks voornamelijk hoog te zijn voor het oostelijke gebied van voormalig gemeente Haren.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen